Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Relația dintre regina Elisabeta a II-a și Richard Nixon a trecut dincolo de limitele politice?
Articole online

Relația dintre regina Elisabeta a II-a și Richard Nixon a trecut dincolo de limitele politice?

S-a întâlnit cu 13 dintre ei și la Buckingam Palace se poartă deja discuții pentru o vizită a președintelui actual.

Cu unul dintre acești președinți, totuși, Elisabeta a II-a avut o relație cu totul specială: Richard Nixon. Acesta a întâlnit-o pe regină prima oară când era vicepreședintele lui Dwight Eisenhower, apoi când a devenit președinte câțiva ani mai târziu.

Conform zvonurilor, Nixon a avut cu familia regală britanică relații care au depășit cadrul simplelor afaceri de stat.

Richard Nixon a întâlnit-o pe regina Elisabeta a II-a în trei rânduri, potrivit BBC America. Prima întâlnire a avut loc în 1957, când Nixon era vicepreședinte.

Era și prima dintre cele trei vizite pe care suverana britanică și soțul ei, prințul Philip, au făcut-o în Statele Unite. Vicepreședintele a însoțit cuplul regal în călătoria lor prin țară.

Nixon și Elisabeta a II-a s-au întâlnit din nou în 1969, cu ocazia unei scurte vizite a liderului american, când acesta a mers și la Palatul Buckingam.

Un an mai târziu, cei doi șefi de stat s-au întâlnit cu ocazia unei vizite mai lungi și mai formale a lui Nixon.

Cum o vizită a unui președinte american la Buckingam era un coșmar logistic, întâlnirea a avut loc la reședința de la țară a premierului, Chequers.

Interesant este că numele cățelului lui Nixon era Checkers, care se pronunță identic.

Încuscrirea geo-strategică

În epoca modernă, alianțele de stat nu se mai fac prin căsătorii între familii, ci prin tratate și acorduri.

Totuși, potrivit unei istorii – posibil apocrife – Richard Nixon avea în minte și alianțele pe stil vechi atunci când s-a întâlnit cu regina Elisabeta.

Când cei doi șefi de stat s-au întâlnit, în anii 1969-70, fiica lui Nixon, Tricia, avea 23-24 de ani, iar fiul reginei, prințul Charles, cu doi ani mai puțin.

Mult mai târziu, Charles va spune că Nixon ar fi dorit foarte mult să o mărite pe Tricia cu el.

„Când Charles și noua lui soție, Camilla, i-au vizitat pe George W. și Laura Bush la Casa Albă, a glumit că soții Bush ar face bine să nu încerce să le combine pe fetele lor gemene cu fiii lui, William și Harry, cum încercase Nixon cu fata lui, Tricia”, după cum afirmă istoricul Sally Bedell Smith, citată de BBC America.

Cu toate acestea, nu se poate spune cu exactitate, cât era glumă și cât adevăr în cuvintele prințului Charles.

Registration

Aici iti poti reseta parola