Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Reizbucnește războiul de acum 40 de ani? Comemorarea soldaților căzuți la datorie duce tensiunile la apogeu!
Articole online

Reizbucnește războiul de acum 40 de ani? Comemorarea soldaților căzuți la datorie duce tensiunile la apogeu!

Marea Britanie este în pericol. În ciuda victoriei zdrobitoare de acum 40 de ani, Insulele falkland sunt din nou amenințate.

Argentina vrea răzbunare pentru umilința suferită

Argentinienii vor comemora 40 de ani de la sfârșitul Războiului din Falkland, în timp ce guvernul de la Buenos Aires continuă să-și exprime pretențiile asupra acestui teritoriu britanic de peste mări.

Argentina a lansat „Agenda 40 de ani Islas Malvinas” săptămâna aceasta pentru a marca cea de-a 189-a aniversare a ceea ce consideră „ocuparea ilegitimă” a Insulelor numite de britanici Falkland. Ministrul argentinian al Apărării, Jorge Taiana, a avertizat că țara sa „nu va renunța niciodată” la pretențiiile d asupra acestui teritoriu.
„Nu vom renunța niciodată la pretenția noastră de suveranitate pentru că credem că exercitarea acesteia este decisivă pentru determinarea autonomiei noastre pe teritoriul continental, maritim, insular și antarctic”.

 

Argentina contestă suveranitatea Marii Britanii asupra insulelor

 

Într-o declarație la fel de agresivă, Ministerul de Externe al Argentinei a declarat că refuzul Marii Britanii de a relua negocierile este „agravat” de acțiunile „continue” „unilaterale” ale Regatului Unit, inclusiv exploatarea resurselor naturale și exercițiile militare organizate în zonă.
Comemorarea războiului de către argentinieni va include o mulțime de manifestări sub sloganul „Malvinas ne unește”.
Ministerul Apărării din Argentina a anunțat pe Twitter: „Pe parcursul anului 2022 vom desfășura diferite acțiuni pentru a aduce un omagiu veteranilor și celor căzuți în război și pentru a face vizibilă problema suveranității asupra insulelor”.

la rândul său, Ministerul de Externe al Argentinei a atacat, tot pe Twitter, Marea Britanie: „La 89 de ani de la uzurparea britanică a suveranității asupra Insulelor Malvinas, guvernul și poporul argentinian își reafirmă încă o dată drepturile imprescriptibile de suveranitate asupra Insulelor Malvine, Georgia de Sud, Sandwich de Sud și zonele maritime din jur. „Guvernul reiterează angajamentul ferm al tuturor guvernelor democratice pentru o soluție pașnică a conflictului, respectarea deplină a dreptului internațional și a intereselor celor care trăiesc pe Insule”.
În 1982, invazia armatei argentiniene în Insulele Falkland a provocat un război cu Marea Britanie. În acest conflict și-au pierdut viața 650 de soldați argentinieni și 255 de militari britanici, scrie Daily Express.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola