Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Reînhumarea ostașilor sovietici în România, un nou început
Articole online

Reînhumarea ostașilor sovietici în România, un nou început

În legătură cu acest eveniment, site-ul vestidinrusia.ro a discutat cu Igor BIRIUKOV, reprezentant al Ministerului Rus al Apărării pentru organizarea și desfășurarea activităților militar-memoriale în România.

– Cine a inițiat această acțiune de reînhumare și de ce Ministerul Apărării Rus îi acordă o importanță deosebită?

Igor Biriukov: – Inițiatorul acțiunii este partea rusă. Încercăm să efectuăm această reînhumare, de la Sălacea la Marghita, începând din 2018 – timp de trei ani, au fost depuse propunerile noastre cu privire la  reînhumare și, în cele din urmă, decizia a fost luată și de partea română.

Importanța specială a acestui eveniment constă în faptul că niciodată, începând  din anii ’50, nu au existat reînhumări de militari sovietici pe teritoriul României. Adică, acesta este primul eveniment de acest fel, după mulți ani. Prin urmare, sperăm că nu va fi ultimul.

– Ce se știe despre cei patru soldați, ale căror rămășițe vor fi transferate într-un alt cimitir?

Igor Biriukov: – Desigur, numele lor au fost stabilite de reprezentanța noastră. Este vorba de patru prizonieri de război care au fost împușcați de germani la 21 septembrie 1944, în comuna Sălacea și au fost înmormântați pe teritoriul cimitirului catolic.

– Putem spune că astfel de cazuri de reînhumare se vor repeta?

Igor Biriukov: – Da, misiunea noastră speră ca acest caz să dezghețe situația reînhumărilor, deoarece există, încă, astfel de morminte, de unde am dori să transferăm rămășițele în cimitire mai mari.

Din câte știu, au existat niște probleme în relația cu partea română în activitatea dumneavoastră. Care este situația în prezent?

Igor Biriukov: – După cum puteți vedea, însuși pasul  părții române mărturisește faptul că, în ansamblu, românii, în general, ne ajută. Mi se pare că relația, deși nu cu mult, se îmbunătățește.

– Există vreo noutate de partea noastră – mă refer la înhumările românești de pe teritoriul Rusiei?

Igor Biriukov:  Din câte știu eu, în Rusia a fost blocată de mult timp înhumarea militarilor români și poate acum, când vom transfera rămășițele militarilor noștri, românii vor avea aceeași oportunitate, după o pauză.

– De ce au fost blocate înhumările?

Igor Biriukov: – Pentru că românii nu ne-au permis nouă să facem acest lucru, aici. Lucrăm pe bază de reciprocitate și, de fapt, când se duceau negocieri cu privire la Sălacea și Marghita, a fost ridicată și problema reînhumărilor pe teritoriul Rusiei.

Desigur, de îndată ce va avea loc reînhumarea din județul Bihor, voi raporta la Moscova că, în cooperare cu partea română, soldații au fost reîngropați, că partea română a acceptat această acțiune și a colaborat bine cu noi.

Registration

Aici iti poti reseta parola