Articole online

Regina la 50 de ani

Suverana Țărilor de Jos, Regina Beatrix, şi regele consort Claus au anunţat, la 30 martie 2001, logodna dintre prinţul de Orania, Willem Alexander şi Máxima Zorreguieta.

Cele două camere ale Parlamentului au adoptat în iulie, un proiect de lege înaintat de guvern, prin care se aproba căsătoria.

La 2 februarie 2002, ceremonia civilă, care s-a desfăşurat la Beurs van Berlage, a fost urmată de ceremonia religioasă ţinută în biserica Nieuwe Kerk din Amsterdam, care a fost oficiată de un pastor protestant olandez şi de un preot catolic.

Cu acest prilej, oraşul a fost decorat în portocaliu, culoarea Casei domnitoare de Orania.

Născută în Argentina

Máxima Zorreguieta Cerruti, născută la Buenos Aires pe 17 mai 1971.   a devenit regina Ţărilor de Jos la 30 aprilie 2013, în momentul în care prinţul Willem-Alexander al Regatului Ţărilor de Jos a devenit cel mai tânăr suveran din Europa, după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare.

Regina Beatrix s-a aflat în fruntea statului olandez începând cu anul 1980, când mama sa, regina Juliana a abdicat, de asemenea în favoarea ei. Bunica sa, regina Wilhelmina, a abdicat, în 1948, în favoarea fiicei sale Juliana.

Regina Máxima a absolvit Northlands School (1988) şi a devenit licenţiată în economie a Universităţii Catolice Argentina (1995).

În timpul studenţiei, a lucrat pentru Mercado Abierto SA (1989-1990), realizând cercetări pentru pieţele financiare.

Apoi, a lucrat la Boston Securities SA din Buenos Aires (1992-1995). În paralel, preda cursuri de limba engleză atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, precum şi lecţii de matematică elevilor de liceu şi studenţilor din primul an de facultate.

A deţinut funcţia de vicepreşedinte în cadrul HSBC James Capel Inc. din New York (iul.1996-febr.1998). A lucrat apoi, până în iulie 1999, pentru Dresdner Kleinwort Benson, ca vicepreşedinte al Emerging Markets Division.

Vicepreşedinte în cadrul Deutsche Bank din New York. Între mai 2000 şi martie 2001 a lucrat în cadrul reprezentanţei UE a Deutsche Bank din Bruxelles, scrie Agerpres.

Primul copil al cuplului regal este prinţesa moştenitoare Catharina-Amalia, care s-a născut la 7 decembrie 2003. Au urmat prinţesele Alexia şi Ariane, care s-au născut la 26 iunie 2005, şi respectiv, la 10 aprilie 2007.

Limba olandeză, istoria şi dreptul au devenit principalele priorităţi ale prinţesei Máxima, aceasta reuşind extrem de repede să devină una dintre cele mai populare figuri ale familiei regale.

Este membru în Consiliul de Stat din 2004.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola