Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Născută pe 31 august, Regina neutralității abdică după 58 de ani de domnie
Articole online

Născută pe 31 august, Regina neutralității abdică după 58 de ani de domnie

După decesul tatălui său, regele Wilhelm al III-lea, ultimul descendent pe linie bărbătească al casei regale Orania-Nassau, la tronul Olandei a urmat Wilhelmina, singura fiică a regelui.

Până în 1898, Wilhelmina a domnit sub regenţa mamei sale, regina Emma (1858-1934).

A fost încoronată regină a Olandei la 6 septembrie 1898. În 1901, s-a căsătorit cu ducele Heinrich von Mecklenburg-Schwerin.

În timpul domniei sale, regina Wilhelmina a avut o contribuţie esenţială atât la consolidarea monarhiei în Regatul Ţărilor de Jos, cât şi la democratizarea instituţiilor politice.

A militat energic pentru neutralitatea ţării sale în Primul şi al Doilea Război Mondial.

În exil

După invadarea Olandei de către armatele germane, în 1940, regina Wilhelmina a părăsit ţara. S-a stabilit la Londra, unde a constituit un guvern în exil, simbol al rezistenţei olandeze împotriva ocupaţiei naziste. A revenit din exil în 1945.

La 4 septembrie 1948, a abdicat de la tron, din motive de sănătate, în favoarea unicei sale fiice Iuliana.

A murit la 28 noiembrie 1962, la palatul Het Loo de la Apeldoorn. După mama sa, Emma, Wilhelmina a fost a doua dintr-o succesiune neîntreruptă de patru regine ale Olandei.

Aceasta s-a încheiat cu regina Beatrix, mamă a trei fii, care a fost succedată de actualul rege, Willem Alexander.  

Registration

Aici iti poti reseta parola