Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Regina Elisabeta a-II-a împotriva lui Margaret Thatcher: De ce s-a înfuriat Majestatea Sa
Articole online

Regina Elisabeta a-II-a împotriva lui Margaret Thatcher: De ce s-a înfuriat Majestatea Sa

Neînțelegerile dintre Regină și Margaret Thatcher

Dosarele din Arhivele Naționale ale Irlandei arată că fostul premier conservator a stârnit furia internațională după ce a refuzat să susțină sancțiuni mai stricte împotriva Africii de Sud. Această măsură fusese convenită de 47 de lideri în cadrul reuniunii șefilor de guvern din Commonwealth, la Vancouver, Canada, însă Margaret Thatcher a refuzat, împiedicând astfel eforturile de a pune capăt apartheidului.

Un diplomat irlandez cu sediul la Londra a raportat la Dublin că este considerată o mare greșeală, acțiunea lui Margaret Thatcher, la nivel internațional. Folosind porecla de Brenda, care i-a fost dată Reginei de o revistă satirică Private Eye, diplomatul a scris că: „ Există părerea că Regina este foarte furioasă pe doamna Thatcher în legătură cu decizia asupra sancțiunilor. O sursă din palat a spus că Brena ia în considerare anularea audienței de marți seara cu prim-ministru. Această întâlnire există de mai bine de un secol. ”

Diplomatul s-a temut că relațiile anglo-irlandeze ar putea suferi „pe termen scurt, cel puțin din cauza dispoziției actuale a doamnei Thatcher”. El a spus: „Am văzut în trecut câteva exemple despre modul în care starea de spirit a premierului poate face viața mai dificilă pentru cei din jur”.

Când David Cameron l-a întâlnit pe Nelson Mandela în 2006, fostul premier și-a cerut scuze pentru greșeala făcută de Doamna de Fier și că s-a referit la partidul lui Nelson Mandela ca la niște teroriști. „Greșelile pe care le-a făcut partidul meu în trecut cu privire la relațiile cu ANC și sancțiunile asupra Africii de Sud fac cu atât mai importantă relația acum”.

Următorul prim-ministru

Politica emblematică a fost un factor cheie în căderea Doamnei de Fier. În timpul unei întâlniri din 3 ianuarie 1991, Margaret Thatcher i-a transmis lui John Major că: „ Autoritățile locale vor ajunge la concluzia că situația taxelor și impozitelor a fost atât de rea, încât ar putea să ridice procentele în continuare, dând vina doar pe Guvern.”

Margaret Thatcher recomandase eliminarea consiliilor de responsabilitate pentru educație, lăsându-le cu un set redus de puteri și venituri. Tot ea l-a acuzat pe John Major că a comis o eroare istorică privind economia, au arătat dosarele din Arhivele Naționale din Londra.

Registration

Aici iti poti reseta parola