Jane Grey a rămas în istorie drept “Regina de 9 zile”, fiindcă a condus Anglia puțin mai mult de o săptămână. Domnia sa a fost memorabilă, fiindca a rămas cea mai scurtă din istoria Angliei.
Ea s-a născut în 1537 și a ajuns pe tron la 10 iulie 1553, fiind strănepoata regelui Henric al VII-lea.
Situația este cu atât mai ciudată cu cât atât ea, cât și regele care a nominalizat-o, au fost minori.
Regele Edward al VI-lea al Angliei a decedat la vârsta de 15 ani, însă pe patul de moarte și-a dictat testamentul în care a nominalizat-o pe Jane Grey să conducă destinele Angliei.
El a refuzat să o aleagă pe sora sa vitregă Mary Tudor, fiindcă aceasta era sprijinită de Biserica Romano-Catolică, în timp ce Jane era o protestantă convinsă.
După doar nouă zile de la urcarea pe tronul Angliei și Irlandei, nobilimea engleză a decis să scape de Regină.
Ea a fost închisă în Turnul Londrei și condamnată la moarte pentru înaltă trădare, doar fiindcă în cele câteva zile de mandat a semnat cateva documente oficiale cu ”Jane-Regina”. A fost executată la 12 februarie 1554.
Singura concesie făcută de noua regină Mary Tudor către verișoara sa Jane Grey a fost ca execuția să aibă loc în Turnul Londrei și nu într-o piață publică, scrie history.info.
Soțul ei a fost decapitat pe Tower Hill, în timp ce tatăl ei a fost exutat două săptămâni mai târziu.
Inițial Mary ar fi refuzat condamnarea la moarte a tinerilor, însă în momentul în care tatăl lui Jane s-a implicat personal în rebeliunea condusă de Sir Thomas Wyatt de blocare a mariajului reginei cu Filip al Spaniei, soarta tinerilor a fost pecetluită.
În momentul execuției, Jane Grey avea doar 16-17 ani. Inițial, data execuției fusese stabilită pentru 9 februarie, însă tinerei i s-au mai acordat trei zile pentru a se converti la catolicism.
A refuzat și nu a primit nici măcar o piatră funerară la înmormântare. De-a lungul secolelor a fost considerată un martir al protestantismului.
Ea a rămas până astăzi singura Regină a Angliei din ultimii 500 de ani pentru care nu s-a făcut nici măcar un portret.