Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Regimentul românilor în izmene bagă groaza în nemți la Mărăști-Mărăsești
Articole online

Regimentul românilor în izmene bagă groaza în nemți la Mărăști-Mărăsești

Ostașii români s-au dezbrăcat de vestoane, rămânând în izmene și cămăși, după care s-au repezit asupra nemților cu baionetele, urlând din toți rărunchii „Uraaa, uraaa!”.

Regimentul 32 ia hotărârea să contraatace cu rezerva regimentului, Batalionul 3, comandat de maiorul Ionescu Atanasie, care iese din adăpostul lui şi strigă din toate puterile «Înainte!» şi pleacă în fruntea batalionului direct la luptă cu baioneta.

Soldaţii şi ofiţerii, îmbărbătaţi de exemplul comandantului lor, se reped cu tot avântul spre inamic, care, deşi superior ca număr, bate în plină retragere în faţa fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei, crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemţi”.

Doar 300 de cartușe de soldat

Potrivit jurnalului de operațiuni ale acestui regiment, la sosirea pe front, pe 25 iunie 1917, efectivele erau de 2.995 soldați, 54 ofițeri.

În seara zilei de 25 iulie, se consemna că Regimentul 32 a pierdut 39 ofițeri și 2.065 soldați.

Jurnalul mai arată că un ofițer al regimentului, sublocotenentul Nicolae Emil, i-a răspuns comandantului său care îl întreabă dacă au terminat cele 300 de cartușe (muniția fiecărui soldat), iar răspunsul a fost unul remarcabil: „Terminăm cartușele, luptăm cu grenadele, terminăm cu grenadele, luptăm cu baioneta…”.

Înainte începerii bătăliei de la Mărășești

Potrivit unei alte versiuni a poveștii „atacului cămășilor able”, cea contrazisă de căpitanul Filip Dascălu, dar susținută de Mircea Balică, custodele Muzeului Mărăşeşti, acesta ar fi avut loc la 6/ 19 august, în perioadă de acalmie, când soldații români își făceau igiena.

„Era 6 august, era exact înaintea începerii bătăliei de la Mărășești. Majoritatea soldaților români au fost țărani, veniți din glia strămoșească, de la cosit, de la sapă, de la muncile agricole.

Acei țărani își purtau originile cu ei, aveau acea ținută țărănească și anume, izmana și cămașa din pânză de in albe, nu le-au lăsat nici măcar în timpul războiului.

Vorba vine că fiind cald afară, fiind liniște pe front, acalmie, soldații au ieșit din tranșee și s-au dus la un pârâu aflat în apropierea tranșeelor au început să își scoată hainele, să se spele, să își curețe uniforma.

La un moment dat, armata germană a declanșat ceea ce avea să fie bătălia de la Mărășești. A declanșat un contraatac atât de puternic, încât soldații români au fost luați pe nepregătite, majoritatea dintre ei erau în izmenele lor alea able”, a povestit Mircea Balică, citat de bpnews.

„ Le scoteau ochii, au început să muște”

Și în versiunea lui Mircea Balică, românii au reușit să transforme atacul nemților într-un contraatac masiv.

„Soldații români nu au apucat să își mai ia hainele pe ei, spun cronicile: «s-au apărat ca niște nebuni», n-au apucat să facă uz de armamentul din dotare.

Au luat bolovani, dădeau cu bolovanii în cap la nemți, le scoteau ochii, au început să muște.

Soldații germani au fost pur și simplu debusolați, luați prin surprindere de această devălmășie. Ei erau soldați bine pregătiți, învățați la școala germană a războiului să atace, să ducă războiul după anumite criterii.

Soldatul român nu a ținut cont de absolut niciun criteriu. Important este că ai noștri soldați au respins atacul german. A rămas în cronicile istorice ca «bătălia izmenelor» sau «bătălia fantomelor albe»”, a mai susținut Balică.

Soldaţii din acest regiment, numit al „cămășilor albe”, au efectuat numeroase contraatacuri la baionetă, numai în cămăşi.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola