Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Regele Tragediei de la Bollywood și-a schimbat numele de frica tatălui
Articole online

Regele Tragediei de la Bollywood și-a schimbat numele de frica tatălui

Supranumit Regele Tragediei din cauza sobrietăţii sale naturale, Dilip Kumar a apărut în peste jumătate de secol în circa şaizeci de filme, jucând în unele dintre cele mai emblematice producţii indiene ale perioadei respective.

Kumar şi-a ratat însă ocazia de a avea o carieră internaţională, refuzând oferta lui David Lean de a-l pe juca Cherif Ali în Lawrence al Arabiei, lansat în 1962. În cele din urmă, Omar Sharif a acceptat rolul.

Fiul negustorului de fructe

Pe numele său real Mohammed Yusuf Khan, Dilip Kumar s-a născut pe 11 decembrie 1922 la Peshawar, un oraş situat azi în nordul Pakistanului care făcea parte atunci din India britanică.

Tatăl său, un negustor de fructe, şi-a dus familia la Bombay în anii 1930.

Tânărul a refuzat să preia afacerea familiei după ce a fost remarcat de actriţa Devika Rani care i-a permis să apară în 1944 în primul său film, Jwar Bhata.

Ea l-a convins să-şi schimbe numele pentru a intra în lumea cinematografiei fără ştirea tatălui său care nu a aprobat această carieră.

Una dintre cele mai faimoase interpretări ale sale rămâne rolul din Mughal-E-Azam, unul dintre cele mai mari succese ale cinematografiei indiene, lansat în 1960, care spune povestea legendară a unei iubiri imposibile dintre un prinţ mogul şi sclava sa.

Spre deosebire de alţi actori de la Bollywood care au apărut în sute de filme, Dilip Kumar şi-a ales cu grijă proiectele cinematografice, ceea ce nu a făcut decât să-i consolideze aura de star într-o industrie cinematografică extrem de concurenţială.

La sfârşitul anilor 1990, el s-a implicat mai mult în politică, acceptând să lucreze pentru reconcilierea dintre India şi Pakistan.

Doi ani mai târziu, a fost ales parlamentar al Partidului Congresului, atunci aflat în opoziţie.

Dilip Kumar a murit miercuri la vârsta de 98 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola