Evenimentul Istoric > Articole online > Regele țiganilor corturari, Matei Kwiek, se sinucide din amor „necurat” și deschide criza dinastică. Misteriosul „voivod din România”
Articole online

Regele țiganilor corturari, Matei Kwiek, se sinucide din amor „necurat” și deschide criza dinastică. Misteriosul „voivod din România”

Instituția monarhică a țiganilor vagabozi era ereditară, dar și electivă. Moștenitorii din familia regelui au dreptul la tron, dar trebuie aleși de Marele Sobor Țigănesc.

Între cele două războaie mondiale, pe una din colinele Varșoviei se înălța cortul regesc al dinastiei Kwiec.

De acolo, ani de zile regele Matei a domnit cu o autoritate asiatică peste mile de triburi risipite peste întinsul lumii.

El, faraonul faraonilor, stătea de strajă la altarul bunei conviețuiri strămoșești.

Ilka, o frumoasă poloneză

Dar s-a întâmplat ca divinul rege să cadă în ghearele unui păcat de neiertat. Matei Kwiek s-a îndrăgostit de o frumoasă poloneză, cu numele de Ilka.

Moment tragic în istoria țiganilor. Orice unire cu „necurații” Europei însemna cea mai teribilă trădare, mai ales când venea din partea regelui.

S-au sfătuit bătrânii sfetnici de la curte, țigani cu fețe de pergament zbârcit, țigănci bătrâne ca vrăjitoarele, și într-o noapte s-au adunat în jurul focului din cortul regesc.

Ce s-a întâmplat în noaptea aia de pomină nu se știe nici azi.

Dar a doua zi regele a luat hotărârea să se despartă de frumoasa Ilka.

Lepădarea de „necurat”

Și cum e obiceiul țigănesc, lepădarea de „necurat” a avut loc pe colinele Varșoviei, la un ospăț imens, cu valuri de băuturi și mâncăruri nemaivăzute.

După miezul nopții, regele Matei s-a închis în cortul său, cu taraful de lăutari, și întinzând mâna peste focul sfânt, care nu se stinge niciodată, și-a tăiat arterele de la mână.

Când s-au stins ultimele pâlpâiri ale focului, regele și-a dat obsteșcul sfârșit.

Astfel s-a deschis criza dinastică.

După trei luni de tratative cu toți șefii triburilor, s-a fixat alegerea noului rege pe ziua de 25 iunie 1937.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola