Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Redescoperirea oficială a Machu Picchu în 1911, după ce fusese jefuit, semioficial, în 1867 de un neamț
Articole online

Redescoperirea oficială a Machu Picchu în 1911, după ce fusese jefuit, semioficial, în 1867 de un neamț

Însă noi dovezi arată că locația a fost vizitată pentru prima dată în 1867 de un obscur antreprenor german pe nume Augusto Berns, care se pare că a jefuit mormintele cu binecuvântarea guvernului peruvian.

Când a sosit Bingham, a găsit o colibă ​​numită La Maquina. Aceasta a făcut de fapt parte dintr-o tabără de gatere pe care Berns a condus-o în zonă, după ce a cumpărat 25 de kilometri de teren de-a lungul râului Vilcanota în 1867.

Apoi a realizat valoarea imensă potențială a artefactelor din Machu Picchu.

Oraș templu

Machu Picchu este un oraş-templu din secolul al XV-lea d.Hr., situat pe teritoriul regiunii Cuzco (Cusco sau Qosqo) din Peru, America de Sud. Ruinele sale au fost descoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locuri străvechi din lume.

În anul 1983, UNESCO a desemnat Machu Picchu drept sit al patrimoniului mondial, descriindu-l ca „o capodoperă absolută de arhitectură şi un testimoniu unic al civilizaţiei incaşe”.

Sanctuarul istoric se află la 2.430 metri deasupra nivelului mării, în mijlocul unei păduri tropicale muntoase.

A fost, probabil, cea mai uimitoare creaţie urbană a Imperiului Inca, cel mai mare din America precolumbiană, cu zidurile sale gigantice, terasele şi rampele de acces realizate parcă în mod natural din piatră.

Cadrul natural, pe versanţii estici ai Anzilor, cuprinde bazinul superior al fluviului Amazon cu o bogată diversitate de floră şi faună.

32.592 de hectare

Recunoscută pentru valorile culturale şi naturale remarcabile, proprietatea mixtă a Patrimoniului UNESCO de la Machu Picchu acoperă 32.592 de hectare de pante montane, vârfuri muntoase şi văi care înconjoară „inima” sa, spectaculosul monument arheologic din La Ciudadela (Cetatea).

Construit în secolul al XV-lea, Machu Picchu a fost abandonat în momentul în care Imperiul Inca a fost cucerit de spanioli în secolul al XVI-lea.

Abia în 1911, odată cu redescoperirea sa, complexul arheologic a fost redat lumii exterioare.

Cele aproximativ 200 de structuri care alcătuiesc acest remarcabil centru religios, ceremonial, astronomic şi agricol sunt aşezate pe o creastă abruptă, străbătută de terase de piatră, mai notează site-ul UNESCO. Urmând un plan riguros, vechiul oraş incaş este împărţit într-o parte inferioară şi una superioară, separând agricultura de zonele rezidenţiale, cu o zonă pătrăţoasă mare între cele două.

Până în prezent, multe dintre misterele de la Machu Picchu au rămas nerezolvate, inclusiv cunoştinţele incaşilor despre astronomie şi speciile de plante sălbatice.

Toate clădirile sunt construite exclusiv din blocuri de piatră, care ajung chiar şi la 50 de tone. Principalele monumente arheologice sunt piatra Intihuatana (una din stâncile ritualice din cultura incaşă), Templul Soarelui şi Camera celor 3 Ferestre.

Acestea erau dedicate principalei zeităţi incaşe, Inti, zeul Soarelui.

Nu s-a pierdut niciodată

Oraşul incaş Machu Picchu ar fi fost planificat şi construit în jurul anului 1400 d.Hr., menţionează site-ul www.machupicchu.gob.pe, citat de Agerpres.

La ridicarea sa au contribuit mai mulţi specialişti în arhitectură, inginerie şi astronomie, pe lângă o mulţime impresionantă de muncitori.

Mai mult de 50% din efortul necesar în construcţia sa a fost utilizat la pregătirea terenului, fundaţiilor şi sistemului de drenaj.

Construcţia corespundea nevoii statului incaş de a avea un centru religios, politic şi administrativ într-un spaţiu sacru considerat legătura intrinsecă dintre munţii Anzi şi fluviul Amazon.

Oraşul a fost abandonat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea; totuşi, acesta nu s-a pierdut niciodată, fiind vizitat şi locuit ocazional.

Göhring

În 1874, inginerul german Herman Göhring a întocmit un document cartografic (foto) în care sunt prezentate pentru prima dată toponimele Machu Picchu şi Huaina Picchu.

În 1911, profesorul american Hiram Bingham a vizitat oraşul incaş şi a fost impresionat de frumuseţea şi măreţia sa.

În anul următor, s-a întors cu o echipă multidisciplinară de profesionişti care a efectuat săpături şi investigaţii în zonă, iar artefactele descoperite, cum ar fi vase din ceramică, statuete din argint, rămăşiţe umane şi bijuterii, au ajuns la Universitatea Yale, care le-a returnat în anul 2010.

Pentru vorbitorii de spaniolă, primul „c” din Picchu e „tăcut”.

În limba spaniolă, numele e pronunţat „maciu piciu”, pe când în limba quechua se spune „maciu pikciu”.

În quechua, machu înseamnă „vechi” sau „bătrân”, în timp ce pikchu semnifică fie „bucată de cocă mestecată”, fie „piramidă, masiv ascuţit pe mai multe feţe; con”.

Aşadar, numele sitului arheologic peruvian e câteodată interpretat ca fiind „muntele vechi”.

Pachacuti

Istoricii cred că cetatea a fost ridicată în perioada de glorie a Imperiului Inca, puterea dominantă din America de Sud, între secolele al XV-lea şi al XVI-lea, de suveranul incaş Pachacuti, în jurul anului 1450.

A fost abandonată la aproximativ 100 de ani după ce a fost construită, probabil pe vremea când spaniolii şi-au început operaţiunea de supunere a puternicelor civilizaţii precolumbiene, din anii 1530.

Nu există dovezi care să arate că citadela ar fi fost vreodată atacată de conchistadori sau că aceştia ar fi ajuns măcar în zonă.

Din acest motiv, există opinii care susţin că depopularea aşezării ar fi fost rezultatul unei epidemii de variolă.

Mulţi arheologi moderni consideră că Machu Picchu a servit drept reşedinţă regală pentru împăraţii inca şi nobilii din suita lor.

Alţii sunt convinşi că a fost folosită drept spaţiu sacru, având în vedere poziţionarea sa în apropierea munţilor şi a altor locuri, pe care incaşii le considerau sfinte.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola