Evenimentul Istoric > Articole online > Recorduri politice în PSD după dezastrele de la urne. Care este președintele care a rezistat cel mai mult pe poziție și ce loc ocupă Viorica Dăncilă
Articole online

Recorduri politice în PSD după dezastrele de la urne. Care este președintele care a rezistat cel mai mult pe poziție și ce loc ocupă Viorica Dăncilă

Ion Iliescu a fost primul președinte al Frontului Salvării Naționale, formațiunea ”mamă” care, prin sciziune va da naștere la două partide, unul fiind ”strămoșul” PSD. Înainte de această sciziune, în 1992, FSN a fost condus de Petre Roman, Iliescu fiind președintele României.

După scindare, Frontul Democrat al Salvării Naționale a dat din nou președintele țării, pe Ion Iliescu, în mandatul 1992-1996. Partidul a fost condus de Oliviu Gherman, formațiunea devenind PDSR (Partidul democrației Sociale din România).

Culmea, pentru că ne-am obișnuit să spunem că ”pesediștii își mazilesc liderii care pierd”, Ion Iliescu redevine președintele partidului abia după ce pierde alegerile prezidențiale din 1996. Pe 17 ianuarie 1997, el este ales președintele PDSR. Va deține această funcție până în decembrie 2000, când recâștigă bătălia pentru Palatul Cotroceni.

A urmat Adrian Năstase la conducerea partidului, la început ca interimar și apoi ca președinte. În iunie 2001, când PDSR devine PSD, Adrian Năstase este reales președinte.

După ce Năstase pierde alegerile din 2004 în favoarea lui Traian Băsescu, este învins la un congres al PSD, din 21 aprilie 2005, de Mircea Geoană.

Acesta din urmă deține supremația în PSD până pierde și el alegerile prezidențiale, din 2009. Mai rezistă la șefia PSD până în februarie 2010, când partidul este preluat de Victor Ponta.

Victor Ponta a rezistat cel mai mult la șefia PSD după ce a pierdut un tur de alegeri prezidențiale. Învins în 2014 de Klaus Iohannis, el demisionează de la conducerea PSD abia în iulie 2015, după ce DNA l-a pus sub învinuire în dosarul Turceni-Rovinari. Aici trebuie spus că Ponta a fost achitat în primă instanță în acest dosar, în 2018.

A urmat la conducerea partidului Liviu Dragnea care a stat în funcție până la încarcerarea sa, în mai 2019, la o zi după ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare.

În fine, Viorica Dăncilă se pare că a avut cel mai scurt mandat la șefia PSD, din aprilie până acum în noiembrie.

Ordinea, în funcție de rezistența pe funcție după ce au pierdut alegeri, este: Ion Iliescu, Victor Ponta, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Finalul ”clasamentului” este dat și de faptul că demisie mai rapidă decât a lui Dragnea nu se poate!

Registration

Aici iti poti reseta parola