Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Reagan îl provoacă pe Gorbaciov: „Dărâmă Zidul!”
Articole online

Reagan îl provoacă pe Gorbaciov: „Dărâmă Zidul!”

În 1945, în urma înfrângerii Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, capitala țării a fost împărțită în patru sectoare, fiecare controlat de câte un Aliat: americană, britanică, franceză și sovietică.

În mai 1949, cele trei sectoare occidentale se unesc în cadrul Republicii Federale Germane, în vreme ce sectorul răsăritean, controlat de sovietici, devine capitala Republicii Democrate Germane, țară înființată în octombrie.

În 1952, frontiera dintre cele două țări germane a fost închisă, iar est-germanii sufereau rigorile legii dacă încercau să treacă spre Vest fără acord.

În august 1961, guvernul est-german a ridicat Zidul pentru a-și împiedica cetățenii să fugă în Berlinul de Vest.

Între 1949 și începutul construirii Zidului, se estimează că peste 2,5 milioane de est-germani au fugit în căutarea libertății.

Având Zidul ca fundal, președintele Reagan a spus mulțimii adunate în Berlinul de Vest, pe 12 iunie 1987:

„Există un semn pe care sovieticii îl pot face, care ar fi fără echivoc și ar promova considerabil cauza libertății și a păcii.”

Apoi s-a adresat direct omologului său sovietic:

„Domnule secretar general Gorbaciov, dacă doriți pace, dacă doriți prosperitate pentru Uniunea Sovietică și Europa de Est, dacă doriți liberalizare, veniți aici, la această poartă. Domnule Gorbaciov, deschideți această poartă! Domnule Gorbaciov, dărâmați acest Zid!”

Apoi Reagan i-a cerut lui Gorbaciov să procedeze la reduceri drastice ale arsenalului nuclear sovietic.

Cei mai mulți martori ai discursului au considerat că principalul obiectiv al acestuia era determinarea lui Gorbaciov să revină la masa negocierilor pentru reducerea numărului armelor nucleare.

Din fericire pentru berlinezi și pentru toți germanii, discursul a prefigurat evenimentele care urmau să vină peste doi ani: pe 9 noiembrie 1989, tinerii din ambele părți ale Berlinului au dărâmat bariera de tristă faimă care îi despărțea.

Germania a fost reunificată oficial pe 3 octombrie 1990.

Gorbaciov, care se afla la putere din 1985, a demisionat din postul său de conducător al URSS în 1991.

Reagan a exercitat două mandate, din 1981 până în 1989 și a murit pe 5 iunie 2004, la vârsta de 93 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola