Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cel mai bizar moment din istoria diplomației: Reagan, Gorbaciov și Extratereștrii
Articole online

Cel mai bizar moment din istoria diplomației: Reagan, Gorbaciov și Extratereștrii

Cel mai puternic om din lume era obsedat de ideea că Pământul trebuie să fie pregătit pentru un eventual atac E.T.

La originea acestei obsesii se afla probabil pasiunea din tinerețe a lui Reagan pentru literatura Science Fiction. Conform biografilor, printre autorii săi preferați se număra Edgar Rice Burroughs, cunoscut ca părinte al lui Tarzan și al lui John Carter de pe Marte.

Într-o scrisoare adresată unei anume domnișoare Helen P. Miller din Dixon, Illinois, Regan arăta:

„Bineînțeles, am citit toate cărțile pe care un băiat de vârsta aceea le iubea. (…) L-am descoperit pe Edgar Rice Burroughs și i-am citit toate cărțile cu Tarzan. Sunt uimit de cât de puțini dintre oamenii cu care mă întâlnesc astăzi știu că Burroughs a oferit și o introducere în science fiction cu John Carter de pe Marte și cu alte cărți pe care le-a scris despre John Carter și frecventele sale călătorii în straniile tărâmuri de pe planeta Marte.”

Se pare însă că literatura științifico-fantastică nu i-a influențat lui Reagan doar copilăria ci și deciziile politice din timpul celor două mandate ca președinte.

Ambițioasa inițiativă a lui Reagan de apărare strategică a fost numit de către presă Star Wars (Războiul Stelelor). Aceasta urmărea să facă inutile armele nucleare, cu ajutorul unui scut impenetrabil creat de sateliți.

Însă, probabil cel mai uimitor lucru în ce privește obsesia lui Reagan este că, în mijlocul tensiunilor uriașe din timpul Războiului Rece, liderul american i-a cerut cu dezinvoltură omologului sovietic, Mihail Gorbaciov, ajutorul URSS în cazul unei invazii a extratereștrilor.

Pe 19 noiembrie 1985, trecuse destul timp de la ultimul summit sovieto-american, când Reagan și Gorbaciov s-au întâlnit la Geneva, pentru prima lor întâlnire, care avea să marcheze și începutul sfârșitului Războiului Rece.

Agenda celor doi era una extrem de încărcată și de complicată. Însă, exista acolo și un punct de-a dreptul straniu.

Cu ocazia unui interviu acordat în 2009, Mihail Gorbaciov a dezvăluit că Reagan i-a cerut să lase amândoi deoparte diferendele dintre ei și să colaboreze în cazul în care Pământul ar fi atacat de o civilizație extraterestră.

Deși uimit, Gorbaciov a acceptat totuși propunerea.

Lou Cannon, unul dintre biografii lui Reagan, a notat că echipa de consilieri a acestuia a fost șocată că omul lor a vorbit despre o invazie extraterestră la prima întâlnire cu liderul inamicului numărul unu al Americii.

Potrivit New York Times, Colin Powell crede că bizara propunere a lui Reagan i-a fost inspirată de filmul SF clasic din 1915 al lui Robert Wise, Ziua în care Pământul a stat în loc.

În film, extratereștrii vin pe Terra și îi avertizează pe pământeni că, dacă nu vor trăi în pace, riscă să fie atacați și distruși.

Au trecut 36 de ani de la acordul dintre Reagan și Gorbaciov și invazia extratereștrilor nu a avut loc. Se pare că va mai trebui să așteptăm o vreme pentru a vedea dacă pactul va fi respectat.

Registration

Aici iti poti reseta parola