Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare
Articole online

Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare

Presa din Los Angeles s-a concertrat pe  portretizarea pachucurilor ca periculoși, în special după așa-numita crimă Sleepy Lagoon din august 1942. În acest caz notoriu, sute de tineri mexicano-americani au fost suspecți, iar 22 dintre ei au fost judecați și condamnați pentru uciderea unui alt tânăr mexicano-american, Jose Diaz – o decizie care a fost răsturnată ulterior și privită ca un abuz major al justiției.

Răzbunarea marinarilor

La 30 mai 1943, o confruntare verbală între un grup de marinari americani și un grup de costume zootice s-a încheiat cu bătaia unuia dintre marinari.

Ca represalii, aproximativ 50 de marinari au părăsit baza marinei locale, în seara zilei de 3 iunie, înarmați cu arme improvizate și atacând costumele zootice. În a doua noapte de revolte, marinarii s-au îndreptat contra comunităților mexicano-americane ale orașului, luând la rând cafenele, baruri și teatre pentru a-și căuta și a-și ataca victimele.

Lor li s-au alăturat civili, unii călătorind în Los Angeles din altă parte pentru a participa la violențe.

Reportajele îi înfățișau ca eroi care luptă împotriva unui presupus val de criminalitate mexican, multe dintre atacurile lor fiind în mod clar rasiste, vizând latinii, afro-americanii și alte minorități chiar și atunci când nu purtau costume zoot.

http://hdl.loc.gov/loc.pnp/fsa.8b14443

Între timp, poliția a arestat sute de tineri americano-mexicani – mulți dintre ei fiind dintre cei atacați – în comparație cu relativ puțini marinari sau civili implicați în revolte.

Sfârșitul

Revoltele Zoot Suit au încetat în cele din urmă după 8 iunie, când oficialii militari au interzis marinarilor din Los Angeles să mai părăsească bazele și au solicitat poliției militare să patruleze orașul. Consiliul Local L.A. a aprobat ulterior o rezoluție prin care se interzicea purtarea de costume zoot pe străzile orașului.

Nimeni nu a fost ucis în timpul revoltelor Zoot Suit, deși multe persoane au fost rănite.

După aceea, guvernatorul Earl Warren a însărcinat un comitet cetățenesc să investigheze revoltele și să le determine cauza. Deși au fost implicați mai mulți factori, comitetul a concluzionat că rasismul este cauza centrală, exacerbată de acoperirea mediatică inflamatorie și părtinitoare și de un răspuns inegal din partea departamentului de poliție din Los Angeles.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola