Multimilionarul Bernard Baruch, într-un discurs ținut în timpul dezvelirii portretului său în Camera Reprezentanților din Carolina de Sud, inventează termenul "Războiul Rece" pentru a descrie relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. Fraza a fost atât de sugestivă încât și după 40 de ani a constituit un suport în limbajul diplomației americane.
Baruch a fost un consilier al președinților SUA în probleme economice și de politică externă până în vremea lui Woodrow Wilson. În 1919, a fost unul dintre consilierii S.U.A. la Conferința de Pace de la Paris, care a încheiat Primul Război Mondial. În anii 1930, el l-a sfătuit frecvent pe Franklin D. Roosevelt și membrii Congresului în domeniul finanțelor internaționale și probleme de neutralitate. După cel de-al Doilea Război Mondial, a rămas consilier în noua administrație a lui Harry S. Truman.
Cu toate acestea, discursul său din aprilie 1947 a fost dat într-un context complet diferit. Un portret al său, ca fiu al Carolinei de Sud trebuia să fie inaugurat în Camera Reprezentanților, iar Baruch a fost invitat pentru dezvelirea sa. Cei mai mulți dintre oaspeți se așteptau să țină un discurs scurt, dar Baruch a lansat un atac agresiv asupra problemelor economice și sociale din țară. Numai prin "unitatea" dintre muncă și conducere, Statele Unite ar putea spera să își joace rolul de forță majoră prin care "lumea se poate reînnoi fizic sau spiritual". El a cerut introducerea săptămânii de lucru mai lungi, a cerut angajamentul sindicatelor că nu vor face grevă în schimbul înghețării concedierilor.
Era imperativ ca afacerile și industria americane să se unească, a avertizat Baruch.
"Să nu fim înșelați – suntem astăzi în mijlocul unui război rece. Vrăjmașii noștri se găsesc în străinătate și acasă. Să nu uităm niciodată acest lucru: neliniștea noastră este inima succesului lor. Pacea lumii este speranța și scopul sistemului nostru politic; este disperarea și înfrângerea celor care stau împotriva noastră. Putem depinde doar de noi înșine. "
Termenul "Războiul Rece" a fost imediat îmbrățișat de ziare și reviste americane ca o descriere apreciabilă a situației dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică: un război fără luptă sau vărsare de sânge, dar cu toate acestea o luptă.