Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Răscoala țărănească din Anglia care a revelat limitele feudalismului
Articole online

Răscoala țărănească din Anglia care a revelat limitele feudalismului

Anglia

Răscoala țărănească din Anglia care a revelat limitele feudalismului

Ciuma, care a ajuns în Anglia în 1348, a provocat o depopulare masivă și a creat o penurie care a modificat fundamental sistemul feudal. Lipsa muncitorilor le-a oferit țăranilor mai multă putere de negociere, deoarece aceștia erau la mare căutare și puteau cere salarii și condiții mai bune. Această schimbare nu a fost primită bine de clasele conducătoare, încercând să prevină creșterile salariale prin impunerea unor legi care restricționau circulația și salariile și chiar prin impunerea iobăgiei în unele zone.

În 1381, a fost introdusă o taxă electorală care a sporit povara asupra categoriilor defavorizate

Aceasta a fost ultima picătură pentru mulți țărani, care au simțit că sunt taxați și asupriți pe nedrept. Un grup de rebeli condus de Wat Tyler, un fost soldat, a mărșăluit spre Londra și a cerut abolirea taxei electorale, sfârșitul iobăgiei și realizarea altor reforme. Rebelilor li s-au alăturat mii de alți țărani și muncitori din toată țara, care erau uniți în dorința lor de a dobândi mai multă libertate. Rebeliunea s-a răspândit rapid și a devenit o amenințare majoră.

Rebelii au mărșăluit spre Londra, preluând controlul multor orașe pe drum. Forțat să negocieze cu rebelii, Richard al II-lea a dispus stabilirea unui întâlniri cu Tyler. La întâlnire, Tyler a cerut abolirea iobăgiei și a taxei electorale. Regele a fost de acord cu aceste revendicări și lui Tyler i s-a dat un document drept garanție.

Cu toate acestea, consilierii regelui nu au fost mulțumiți de acest rezultat și au început să se teamă că revolta va continua. Tyler a fost ucis în timpul întâlnirii, iar rebeliunea a fost înăbușită cu brutalitate în săptămânile următoare.

Consecințele Revoltei Țăranilor au fost semnificative, căci taxa electorală a fost în cele din urmă eliminată. Cu toate acestea, multe dintre celelalte cereri formulate de rebeli nu au fost îndeplinite, iar clasele conducătoare și-au consolidat puterea. Reprimarea rebeliunii a fost brutală, iar mulți rebeli au fost executați sau întemnițați. Răscoala a marcat și un punct de cotitură în istoria Angliei, deoarece a evidențiat limitările sistemului feudal.

Registration

Aici iti poti reseta parola