Ucraina înveninează relațiile dintre Rusia și NATO
„Ne exprimăm în mod constant îngrijorările cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roșii, dar vedem că partenerii noștri – cum să o spun mai blând – au o atitudine foarte superficială față de toate avertismentele noastre ”, a spus Putin într-un discurs.
Evident, liderul rus se referă la situația din Ucraina. Kremlinul a avertizat NATO împotriva extinderii cooperării cu această țară, dar țările NATO continuă să nu țină seama de „liniile roșii” ale Moscovei. Săptămâna aceasta, Marea Britanie a semnat un nou acord naval cu Kievul pentru construirea unor nave de război.
Potrivit Al Jazeera, „Putin a spus că Rusia trebuie să caute garanții pe termen lung ale securității sale din Occident, deși a spus că acest lucru va fi dificil și nu a precizat ce formă ar trebui să ia aceste asigurări.
Pregătește Putin o invazie?
Dar tonul a devenit mai răstit în ultimele săptămâni, pe măsură ce Kievul și statele membre NATO și-au anunțat temerile cu privire la mișcările de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, după ce Moscova a organizat exerciții militare în regiune la începutul acestui an”.
Un alt motiv de tensionare a relațiilor Rusiei cu Occidentul este Marea Neagră. SUA și NATO au intensificat activitatea militară în Marea Neagră, ceea ce Moscova consideră o provocare majoră. Putin a spus că un bombardier strategic occidental a zburat recent la 20 de kilometri de granițele Rusiei. Bombardiere americane B1-B au zburat, într-adevăr, deasupra Mării Negre, dar nu este clar cât de aproape erau de teritoriul Rusiei.
Putin a acuzat, de semenea, NATO că a distrus toate mecanismele de dialog cu Moscova. Alianța militară a expulzat recent diplomații din misiunea Rusiei la NATO de la Bruxelles, iar Moscova a răspuns prin închiderea misiunii.
• Putin crede că liniile roșii ale Rusiei au fost ignorate și testate în mod repetat de NATO. Chiar dacă Ucraina nu este membră a tratatului NATO, alinierea sa crescândă la bloc și poziția geografică centrală o fac o amenințare majoră pentru securitatea Rusiei.
Cât despre relațiile cu SUA, Putin le-a descris drept „nesatisfăcătoare”, dar a spus că este deschis la dialog. „Cu toate acestea, vreau să spun încă o dată, suntem deschiși la contacte și schimburi de opinii, la dialog constructiv”,notează Dave DeCamp în articolul publicat pe site-ul AntiWar.com.