Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin, ultimul avertisment pentru Occident. NATO nu tratează cu seriozitate „liniile roșii” ale Rusiei
Articole online

Putin, ultimul avertisment pentru Occident. NATO nu tratează cu seriozitate „liniile roșii” ale Rusiei

vladimir-putin

Cu câteva zile în urmă, președintele rus Vladimir Putin a avertizat puterile occidentale că tratează cu superficialitate relațiile cu Rusia.

Ucraina înveninează relațiile dintre Rusia și NATO

„Ne exprimăm în mod constant îngrijorările cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roșii, dar vedem că partenerii noștri – cum să o spun mai blând – au o atitudine foarte superficială față de toate avertismentele noastre ”, a spus Putin într-un discurs.
Evident, liderul rus se referă la situația din Ucraina. Kremlinul a avertizat NATO împotriva extinderii cooperării cu această țară, dar țările NATO continuă să nu țină seama de „liniile roșii” ale Moscovei. Săptămâna aceasta, Marea Britanie a semnat un nou acord naval cu Kievul pentru construirea unor nave de război.

Potrivit Al Jazeera, „Putin a spus că Rusia trebuie să caute garanții pe termen lung ale securității sale din Occident, deși a spus că acest lucru va fi dificil și nu a precizat ce formă ar trebui să ia aceste asigurări.

Pregătește Putin o invazie?

Dar tonul a devenit mai răstit în ultimele săptămâni, pe măsură ce Kievul și statele membre NATO și-au anunțat temerile cu privire la mișcările de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, după ce Moscova a organizat exerciții militare în regiune la începutul acestui an”.

Un alt motiv de tensionare a relațiilor Rusiei cu Occidentul este Marea Neagră. SUA și NATO au intensificat activitatea militară în Marea Neagră, ceea ce Moscova consideră o provocare majoră. Putin a spus că un bombardier strategic occidental a zburat recent la 20 de kilometri de granițele Rusiei. Bombardiere americane B1-B au zburat, într-adevăr, deasupra Mării Negre, dar nu este clar cât de aproape erau de teritoriul Rusiei.

Putin a acuzat, de semenea, NATO că a distrus toate mecanismele de dialog cu Moscova. Alianța militară a expulzat recent diplomații din misiunea Rusiei la NATO de la Bruxelles, iar Moscova a răspuns prin închiderea misiunii.

• Putin crede că liniile roșii ale Rusiei au fost ignorate și testate în mod repetat de NATO. Chiar dacă Ucraina nu este membră a tratatului NATO, alinierea sa crescândă la bloc și poziția geografică centrală o fac o amenințare majoră pentru securitatea Rusiei.
Cât despre relațiile cu SUA, Putin le-a descris drept „nesatisfăcătoare”, dar a spus că este deschis la dialog. „Cu toate acestea, vreau să spun încă o dată, suntem deschiși la contacte și schimburi de opinii, la dialog constructiv”,notează Dave DeCamp în articolul publicat pe site-ul AntiWar.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola