Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin câștigă zeci de miliarde din criza ucraineană! Poate fi Rusia sufocată de sancțiunile SUA și UE?
Articole online

Putin câștigă zeci de miliarde din criza ucraineană! Poate fi Rusia sufocată de sancțiunile SUA și UE?

Rusia câștigă o avere din creșterea prețurilor la petrol și gaze

În loc să sufere de pe urma amenințării cu sancțiuni occidentale, Rusia lui Putin obține sume fabuloase.

Potrivit Bloomberg, dacă prețul petrolului rămâne la 90 de dolari pe baril în 2022, bugetul rus va primi un profit suplimentar de 65 de miliarde de dolari. Dacă prețul ajunge la 100 de dolari pe baril, ceea ce nu e deloc exclus, atunci venitul suplimentar va fi de 73-80 de miliarde de dolari.
Creșterea prețurilor la gaze va avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra veniturilor bugetare ale Federației Ruse.
„Se adaugă la rezervele fiscale ale Rusiei la momentul potrivit pentru Kremlin, oferind un amortizor mai mare împotriva unei crize din cauza sancțiunilor”, a declarat analistul Bloomberg Rusia Scott Johnson .

Se micșorează riscul unor ample mișcări de protest

La rândul său, economistul rus Sofya Doneț a numit situația bugetară a Rusiei foarte stabilă. Potrivit acesteia, dacă prețul petrolului este de 85 de dolari pe baril, atunci soldul Fondului Național de Asistență Socială, unde vor merge o parte din profiturile bugetare excedentare, va creștecu 150% într-un an.

Bugetul Rusiei pentru 2022 a fost calculat la un preț mediu al petrolului de 44,2 dolari pe baril.
Pe această bază, Putin poate sta liniștit. Plăți mai generoase din partea Fondului Național de Asistență Socială înseamnă riscuri mai mici de convulsii sociale.

Toate previziunile sunt bune pentru ruși

Anterior, analiștii băncii americane Goldman Sachs și-au rectificat prognoza pentru costul mediu al petrolului Brent pentru 2022 de la 81 la 96 dolari pe baril, iar pentru 2023 de la 85 la 105 dolari pe baril.

Și Departamentul de Energie al SUA și-a majorat recent prognoza pentru costul țițeiului Brent în 2022 cu 10,8% – de la 74,95 la 82,87 dolari pe baril . În același timp, departamentul SUA consideră că prețul mediu al petrolului Brent în 2023 va fi de 68 de dolari pe baril, notează ziarul rusesc  Pravda în ediția sa electronică.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola