Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin amenință în toate direcțiile. Provocare teribilă în alt colț al lumii
Articole online

Putin amenință în toate direcțiile. Provocare teribilă în alt colț al lumii

Mișcare amenințătoare la adresa Japoniei

Rusia tocmai a escaladat serios disputa istorică cu Japonia privind insulele Kurile, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord. Statutul acestor insule, pe care Rusia le controlează și pe care a amplasat baze militare, este încă nerezolvat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia și Japonia negociază un tratat privind statutul acestui arhipelag, dar pozițiile celor două părți par ireconciliabile.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că armata staționată și-a staționat sistemul de apărare antirachetă de coastă Bastion probabil pe insula Matua care se află în apropierea coastelor Japoniei. Aceste „sisteme de rachete anti-navă” sunt văzute ca o potențială amenințare pentru aliații occidentali ai Japoniei, având în vedere, de exemplu, că navele de război americane au traversat recent apele din apropiere.
O mare problemă este și faptul că Rusia pare să-și mărească puternic capacitățile de luptă din regiune. Este vorba de al treilea sistem de apărare Bastion desfășurat pe aceste insule. Mai mult, mișcarea are loc pe fondul unui eforturilor majore de a consolida infrastructura militară a Rusiei acolo.

Kremlinul spune că e dreptul Rusiei

Sistemul de rachete Bastion are o rază de acțiune de până la 450 de kilometri și, deși este considerat „defensiv” prinn natură, guvernul de la Tokyo are motive să se simtă amenințat în ceea ce privește drepturile sale asupra âinsulelor.

Rusia a apărat, însă, dreptul său de a desfășura sisteme de rachete atât de aproape de Japonia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând : „Rusia este liberă să plaseze pe teritoriul său acele echipamente pe care le consideră (necesare) și în acele zone ale țării noastre în care consideră adecvate. Acesta este dreptul nostru suveran, acesta este dreptul oricărui stat, este puțin probabil să poată fi contestat de cineva.” Peskov a adăugat: „Și păstrăm voința politică de a continua un dialog cuprinzător cu partenerii noștri japonezi pentru a găsi modalități de a rezolva această problemă fundamentală”.

Rusia (la acea vreme ca Uniunea Sovietică) exercită controlul de facto asupra Kurililor de când le-a ocupaat în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite recunosc, însă, suveranitatea Japoniei asupra insulelor, notează zerohedge.com.

Planurile Rusiei de a continua întărirea apărării insulelor a fost detaliat în The Moscow Times. Flota rusă a Pacificului a ridicat un „oraș militar autonom” special pe insula vulcanică nelocuită pentru a asigura întreținerea operațională pentru sistemul Bastion.

Potrivit Interfax, armata rusă a anunțat anterior planuri de a construi un aerodrom pentru aeronavele militare ușoare de transport și o bază pe Matua pentru navele marinei ruse.

De-a lungul ultimilor ani, Ministerul de Externe al Japoniei a protestat frecvent împotriva acestor acțiuni ale Rusiei.

Registration

Aici iti poti reseta parola