Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin a închis complet robinetul cu gaz! Ce țări sunt vizate?
Articole online

Putin a închis complet robinetul cu gaz! Ce țări sunt vizate?

Sunt vizate cele mai rusofobe țări din UE și NATO

Primele victime sunt țările baltice, cele trei republici ex-sovietice Estonia, Letonia și Lituania . De la începutul lunii aprilie, gazele naturale din Rusia nu mai ajung în republicile baltice: acest lucru a fost confirmat de Uldis Bariss , președintele consiliului de administrație al operatorului Conexus Baltic Grid.
„Dacă mai existau îndoieli cu privire la posibilitatea de se baza pe aprovizionarea rusească, atunci aceste evenimente arată clar că, în ceea ce privește fiabilitatea, practic nu mai pot depinde de ele. În ceea ce privește securitatea energetică a statului, chestiunea construirii unui al doilea terminal de gaz lichefiat trebuie rezolvată cât mai curând posibil ”, a declarat Bariss la radioul național leton, explicând că, în orice caz, rezervele stocate sunt mult mai mari decât nevoile imediate ale țării.

La începutul lunii aprilie, Riga, Tallinn și Vilnius erau gata să blocheze importurile rusești de energie. „Dacă putem face asta, o poate face și restul Europei”, a menționat Bariss. Mișcarea Moscovei și a Gazprom a fost rapidă : oprirea totală a livrărilor. Acum, țările baltice mai pot conta numai pe rezervele de gaz stocate în subteran în Letonia.

Lituania sfidează Moscova

Guvernul lituanian s-a dovedit a fi deosebit de belicos cu rușii. Lituania a încetat complet importul de gaze din Federația Rusă încă înainte de blocada impusă de Kremlin și Gazprom, devenind prima țară din UE care a făcut acest pas. Președintele lituanian, Gitanas Nauseda , a invitat pe Twitter restul Uniunii Europene să urmeze exemplul țărilor baltice. Acest lucru a fost confirmat de Ministerul lituanian al Energiei într-un comunicat. „În căutarea independenței energetice depline față de gazul rusesc, ca răspuns la șantajul energetic rusesc în Europa și războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc .: sistemul de transport al gazelor din Lituania funcționează fără importuri de gaze rusești de la începutul acestei luni”, se arată în comunicatul emis de minister.
Datele furnizate de operatorul lituanian al sistemului de transport al gazelor, compania Amber Grid, arată că pe 4 aprilie, importurile rusești de gaze pentru nevoile Lituaniei prin legătura cu Belarus a fost zero. Toată cererea de gaze lituaniene este satisfăcută prin terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) Klaipïeda, unul dintre cele mai importante din Europa, inaugurat în 2014.

Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a mai declarat că guvernul de la Vilnius a decis să reducă nivelul reprezentării diplomatice ruse și i-a ordonat ambasadorului Alekseij Isakov să părăsească țara. Ambasadorul Lituaniei în Rusia, Eitvydas Bayarunas , va părăsi Moscova în curând. În plus, guvernul a anunțat că sistemele financiare ale rușilor vor fi deconectate, iar companiile internaționale de tehnologie a informației și alte companii care operează în Rusia nu se vor putea muta în Lituania .

Tensiunile cresc

Mișcarea rușilor de a tăia gazele este așadar între ripostă și acțiune preventivă: Moscova își vede inamicii ireductibili din UE și NATO gata să mute decisiv și nu intenționează să cedxeze. Nu e vorba numai de țările baltice, ci și de Polonia
„Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor începe procesul de izolare completă de Rusia în următoarele 48-72 de ore, închizându-și astfel rutele terestre pentru livrarea mărfurilor către Rusia”. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al infrastructurii al Ucrainei Mustafa Nayempreluat de la agentia Ucrinform. „Săptămâna trecută – scrie ministrul adjunct – le-am cerut oficial colegilor noștri să oprească orice serviciu rutier cu Rusia și Belarus. Mulțumesc tuturor miniștrilor transporturilor din aceste țări. Reacția este imediată. Așteptăm rezultatul final”. Potrivit lui Nayem, „dacă se ia o decizie pozitivă, granițele cu Rusia și Belarus vor fi complet închise, ceea ce înseamnă că transportul rutier și tot transportul vor deveni imposibile”, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola