Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul s-ar putea extinde! Finlanda a decis să adere la NATO!
Caleidoscop

Războiul s-ar putea extinde! Finlanda a decis să adere la NATO!

NATO

Finlanda se alătură NATO

„ Finlandia trebuie să solicite urgent pentru aderarea la NATO ”. Președintele finlandez, Sauli Niinisto , și premierul, Sanna Marin , și-au anunțat sprijinul pentru aderarea țării la Alianța Atlantică , lansând un proces care va culmina cu a noua extindere a NATO

Din câte spun oficialii finlandezi, în cursul primăverii a avut loc o discuție importantă cu privire la posibila aderare a Finlandei la NATO. „ A fost nevoie de timp pentru formarea unei poziții interne atât în ​​Parlament, cât și în societate în ansamblu. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse atât cu NATO și țările sale membre, cât și cu Suedia ”. „ Acum că se apropie momentul procesului decizional, ne exprimăm și pozițiile comune de informare a grupurilor și partidelor parlamentare ”, se araătă în nota dată publicității de autorități.

Mesajul transmis de Niinisto și Marin susține că apartenența la NATO ar întări securitatea Finlandei și a întregii alianțe de apărare. „ Sperăm că demersurile naționale încă necesare pentru a ajunge la această soluție vor fi luate rapid în zilele următoare ”, se arată în comunicat.

Ce răspuns va da Moscova acestei provocări?

Principalul motiv care a determinat Finlanda să ia această decizie este imprevizibilitatea Rusiei. „ Comportamentul imprevizibil al Rusiei este o problemă uriașă. Rusia este pregătită să desfășoare operațiuni cu risc ridicat și pentru noi și care vor duce la un număr mare de victime ”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto .
„ În plus, regulile războiului nu sunt respectate de Rusia, am văzut multe cazuri în care au fost comise crime de război sau în care a fost încălcată Convenția de la Geneva. Și este foarte important să investigăm aceste cazuri ”, a subliniat ministrul finlandez.
” Suntem convinși că Finlanda va aduce valoare NATO. Avem 280.000 de soldați operaționali, avem o rezervă de 900.000 de soldați. Avem o flotă aeriană pe care suntem gata să o înlocuim cu șase F35 recent comandate „, a adăugat Haavisto.

În urma aderării la NATO, Finlanda va dubla lungimea granițelor alianței cu RusiaRămâne de văzut care ar putea fi răspunsul posibil al Rusiei. Reamintim că Moscova a amenințat în mod repetat cu consecințe grave în cazul extinderii NATO, precum și în cazul includerii Finlandei și Suediei în Alianță, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola