1. Răspunderea întocmirii și executării programului străjăresc o are directorul școlii, împreună cu comandantul stolului.
2. În școala cu mai mulți comandanți străjeri, comandantul de stol îi va întruni pe toți la o consfătuire și vor întocmi, pentru mai multe săptămâni, proiecte de programe, atât pentru cazul în care executarea s-ar face în interior, cât și pentru cela când executarea s-ar face în afară de școală, sub formă de teme, aplicațiuni, exerciții, vizite, excursiuni, activități sociale etc. La alcătuirea proiectelor de program se va avea în vedere vârsta și sexul copiilor, precum și posibilitățile de lucru, după timp și anotimp.
3. Aceste proiecte vor fi supuse aprobării directorului școlii, care va convoca apoi conferința învățătorilor și în această conferință se va fixa contribuția fiecărui învățător.
4. Programul străjeresc, în afară de joi, se execută astfel:
a) În fiecare luni dimineața la ora 7.30 are loc ridicarea Pavilionului Național, la care participă toți învățătorii școlii.
Preotul face interpretarea textului biblic.
b) În fiecare dimineață se vor face, timp de 10-15 minute, exerciții de înviorare.
c) Sâmbăta, după ultima oră de curs, se va executa ceremonialul coborârii Pavilionului Național. Sâmbătă după masă, la ora străjărească de radio, se va difuza program artistic și distractiv.
d) Se recomandă unităților ca să meargă duminica la biserică, iar corurile să dea răspunsurile la oficierea Sf. Liturgii.
e) programul străjeresc se face joia 4-4,5 ore dimineața și 2-3 ore după masă. Se poate întrebuința și ziua întreagă atunci când natura lucrărilor o cere (vizite, excursii, lucrări sociale etc.). În acest caz, străjerii(ele) își vor lua asupra lor hrană rece, sau prin îngrijirea unităților se va prepara hrana la câmp.
Se insistă asupra faptului ca străjerii să-și pregătească de miercuri după masă lecțiile pentru vineri.
f) Educația se face pe centurii prin cuiburi, iar lucrările se ansamblu se vor executa pe stol.
5. În general, programul străjeresc de joi va conține elemente din toate laturile educative: educația religioasă-morală, educația național-patriotică, educația social-cetățenească, educația fizică și instrucție tehnică străjerească.
Programul străjeresc va conține, absolut în fiecare joi, următoarele:
a) Adunarea, raport, inspecții și ceremonialul de începerea lucrului. Se execută apoi următorul ceremonial de începerea lucrului:
– Tatăl nostru (rostit).
– Deviza
– Gândul zilei (o maximă sau un citat de cel mult două fraze)
b) Marș și defilare. Se va avea în vedere să se execute în perfecta ținută, cadență și disciplină.
c) Educația fizică. Se va insista și asupra exercițiilor de tir.
d) Igiena și prim ajutor.
e) Muzica.
f) Desen. Se vor face desene după imaginație cu scene străjerești.
g) Timp la dispoziția străjerilor între 15-30 minute.
h) Ora de radio școală.
Sursa: Buletinul oficial al revizorului școlar, Cluj, nr.8-1938