Ce se va întâmpla după 9 mai?
Putin a planificat sfârșitul operațiunilor din Ucraina și victoria fprțelor sale pentru 9 mai, o zi simbolică în Rusia.
Planul ascunde, însă, alte motivații. Dacă nu obținme victoria într-o lună, armata rusă nu va mai avea resurse pentru a-l continua. Conform celor dezvăluite de serviciile secrete NATO după summitul de la Roma, rușii ar putea avea chiar mai puține resurse, adică pentru cel mult 3-4 săptămâni. Armele, alimentele și combustibilul sunt pe cale să se epuizeze , iar trupele sunt la un nivel din ce în ce mai scăzut în ceea ce privește moralul și capacitatea de a merge mai departe.
Putin știe acest lucru, așa că a „reproiectat” obiectivul invaziei, limitându-se la ținta minimă, Donbas.
Rușii și-au regândit obiectivele
Adio Kiev, adio cucerire a Ucrainei, cel mult stăpânirea asupra Mariupolului care ar putea cădea în următoarele ore: acestea sunt noile obiective ale rușilor, potrivit analizei formulate de serviciile de informațiile reunite la Roma în urmă cu două zile. La analizpă au participat directorul CIA , William Burns, directorul AISE (Agenția de Informații Externe și Securitate), generalul italian Giovanni Caravelli și șefii serviciilor secrete britanice, germane și franceze. Ultimul bastion pe care-l vizează invadatorii ruși este Odesa, după care se vor opri și se vor retrage sărbătorind, pe 9 mai, înfrângerea naziștilor. „ Vor încerca să o prezinte ca pe o victorie, dar în realitate toate acestea marchează triumful rezistenței ucrainene”, susțin liderii serviciilor secrete, potrivit La Repubblica .
Rușii pierd confruntarea
Cu siguranță, până acum, trupele ruse ale lui Putin „ pierd ” , susțin liderii serviciilor de informații. Kremlinul a crezut că va reuși blitzkrieg, dar trupele ruse s-au blocat în zăpada și noroi din Ucraina.
Serviciile de informații au pus sub semnul întrebării ce s-ar putea întâmpla în perioada post – război, când va fi necesar să se negocieze cu Putin pentru o pace de durată și o revenire la „normalitate”, probabil în cu totul alte relații decât înainte de invazie. „ Este important – au spus ei – să ajungem într-o situație de forță. Și din acest motiv nu putem lăsa singur guvernul ucrainean: trebuie să aducem guvernul rus la un punct de rupere și armata sa la o epuizare operațională care să pună capăt acestei agresiuni ”. În discuție a fost abordată și chestiunea legată de sancțiuni: ce se va întâmpla la finalul conflictului? Este prematur să dăm un răspuns, va trebui mai întâi să așteptăm finalul evenimentelor pentru a înțelege dacă Rusia va putea „reintra” în lumea occidentală sau va rămâne izolată ca în aceste zile, scrie Il Giornale.