Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Procurorul poporului Aghinii îl condamnă pe loc la patru ani de închisoare pe patronul restaurantului Mercur pentru dosirea a 50 bucăți de mămăligă
Articole online

Procurorul poporului Aghinii îl condamnă pe loc la patru ani de închisoare pe patronul restaurantului Mercur pentru dosirea a 50 bucăți de mămăligă

Picolița i-a atras atențiunea că nu are pâine ci numai mămăligă, pentru ca imediat să revină afirmând că s-a terminat și mămăliga.

D. procuror Aghinii a ieșit în stradă. După câțiva pași este ajuns din urmă de chelnerul Gh. Mititelu din acel local care îi aduce la cunoștință că se găsește în restaurant mămăligă, dar patronal refuză a servi fiind în ceartă cu personalul.

Revenind în local, magistratul găsește într-adevăr două tăvi în bufet având peste 50 bucăți de mămăligă învelite cu o foaie de hârtie pe deasupra, ca să nu fie văzute de clienți.

Întrebat fiind, patronul a stăruit în a afirma că tăvile erau rezervate personalului.

Constatând refuzul hotărât de a vinde și dosirea mărfei, d. procuror Niculae Aghinii a făcut aplicarea textului special din legea pentru combaterea speculei și a sabotajului economic, condamnând pe loc la patru ani  închisoare și cinci milioane lei amendă pe patron, un anume Grand Havghițian, născut în anul 1900 la Istambul.

Decizia a fost dată cu drept de recurs.

În lista de prețuri a localului, atașată la dosarul cauzei, se pot citi următoarele: borș de miel 3.000 lei, borș de cap 2.500 lei, borș de crap cu jumătate de cap 4.500 lei, ciorbă de cartofi 1.500 lei, ochiuri pe spanac 4.000 lei, tocană națională 4.500 lei, spanac a la grecque 2.500 lei, miel la tavă 8.000 lei, gogonele de la 300 la 600 lei bucata, ridichi de lună 800 lei legătura, firul de ceapă 100 lei, firul de usturoi 150 lei, icre tarama 5.000 lei porția, vinul de la 5.700 la 7.600 lei sticla și țuica 16.000 lei litrul.

În această listă se găsește și menu fix alcătuit din ciorbă de cartofi, spanac a la grecque și șpriț cu 900 (nouă sute) lei total.

După listă, cele două feluri de mâncare ar costa 4.000 lei.

Ați înțeles dar cât se dă dintr-o porție la menu-ul fix…

 

Articol preluat din Gazeta Municipală din 2 iunie 1946

Registration

Aici iti poti reseta parola