Evenimentul Istoric > Articole online > Probabil cea mai veche poveste din lume. Are 37.000 de ani
Articole online

Probabil cea mai veche poveste din lume. Are 37.000 de ani

Membrii tribului Gunditjmara au transmis de-a lungul generaţiilor povestea unei fiinţe primordiale care s-a transformat în vulcanul Budj Bim, Munţii Eccles din statul Victoria, Australia.

Povestea s-a transmis din generație în generație în sud-estul Australiei. Patru uriași au plecat să exploreze insula-continent, dar unul a rămas pe loc și s-a transformat în vulcan. Și-a spart dinții și așa au luat naștere rocile formate din lavă. Astăzi stins, acest vulcan se numește Budj Bim și este situat la vest de Melbourne, în statul Victoria.

Studiile efectuate de către cercetătorii de la Universitatea Melbourne au arătat că în urmă cu 37.000 de ani chiar au avut loc două erupţii în acea regiune, ceea ce oferă o bază factuală relatărilor aborigenilor.

Oamenii de știință cred că erupția acestui vulcan datează de acum 37.000 de ani, ceea ce ar da fundament legendei și ar face din ea cea mai veche poveste din lume. 

„Dacă aspectele tradiţiilor orale referitoare la Budj Bim sau la formele de teren ale lavei din mediul înconjurător prezintă o formă de  activitate vulcanică, acestea ar putea fi interpretate ca o dovadă a vechimii acestora, acestea fiind unele dintre cele mai vechi tradiţii orale existente”, explică geologul Erin Matchan.

Unii cercetători teoretizează faptul că Australia ar putea fi locuită de mai bine de 65.000 de ani, dar, din cauza modului de viaţă a primilor oameni ajunși pe acest continent, arheologii au identificat urme care datează doar din urmă cu 30.000 de ani.

„Unele tradiţii orale care au supravieţuit par a face referire la evenimente geologice, cum ar fi erupţiile vulcanice, cutremurele şi impactul meteoritic, şi s-a teoretizat că unele dintre aceste tradiţii să fi fost transmise de mii de ani”, explică David Phillips, co-autor al acestui studiu.

Reultatele analizei rocilor din jurul vulcanului Budj Bim arată că erupţia acestuia a avut loc în urmă cu 36.900 de ani, cu o marjă de eroare de 3.100 ani.

Unii cercectători explică faptul că în acest caz nu poate fi exclusă posibilitatea ca poveştile membrilor tribului să nu facă trimitere la erupţia vulcanului, dat fiind numărul de generaţii care au dat mai departe aceste relatări.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola