Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prințesa româncă Lahovary, ultima amantă a lui Natalie Clifford Barney, cea mai celebră lesbiană a secolului XX
Articole online

Prințesa româncă Lahovary, ultima amantă a lui Natalie Clifford Barney, cea mai celebră lesbiană a secolului XX

Lesbiană declarată, a început să publice, sub propriul nume, poezii de dragoste dedicate femeilor încă din 1900, considerând scandalul ca „cel mai bun mod de a scăpa de neplăceri”, adică de atenția tinerilor heterosexuali.

A scris atât în ​​franceză, cât și în engleză. În scrierile ei a susținut feminismul și pacifismul.

A pledat împotriva monogamiei și geloziei și a avut multe relații care se suprapuneau pe termen lung și scurt, inclusiv cu poetesa Renée Vivien, dansatorea Armen Ohanian și o relație de 50 de ani cu pictorița Romaine Brooks.

Natalie Clifford Barney (foto) s-a născut pe 31 octombrie 1876 în Dayton, Ohio, fiind fiica lui Albert Clifford Barney și a lui Alice Pike Barney.  Mama ei avea rădăcini franceze, olandeze, evreiești și germane, iar tatăl era de origine engleză, fiul unui bogat producător de vagoane de cale ferată.

Când Natalie avea cinci ani, familia ei a petrecut vara la hotelul Long Beach din New York, unde Oscar Wilde a vorbit în turneul său american de prelegeri.

Wilde a remarcat-o în timp ce trecea pe lângă el fugind de un grup de băieți, a așezat-o pe genunchi și i-a spus o poveste.

A doua zi li s-a alăturat și mamei ei pe plajă, iar conversația i-a schimbat cursul vieții lui Alice.

Wilde a inspirat-o pe Alice să se ocupe de artă cu seriozitate, în ciuda dezaprobării soțului ei. Multe dintre picturile lui Alice Pike Barney se află acum în Muzeul de Artă Smithsonian.

La fel ca multe fete din vremea ei, Natalie a avut o educație întâmplătoare.

Interesul ei pentru limba franceză a început cu o guvernantă care i-a citit cu voce tare poveștile lui Jules Verne, așa că a învățat rapid franceza ca să le înțeleagă.

Ea și sora ei mai mică Laura au urmat Les Ruches, un internat francez din Fontainebleau, Franța, fondat de feminista Marie Souvestre, care a fondat și Allenswood Academy, în Wimbledon, în afara Londrei, la care a studiat și Eleanor Roosevelt.

Ca adultă, Natalie a vorbit și a scris fluent în franceză și s-a stabilit la Paris.

Când avea zece ani, familia sa s-a mutat din Ohio în zona Scott Circle  din Washington D.C., petrecând verile în Bar Harbor, Maine.

Fiica rebelă și neconvențională a uneia dintre cele mai bogate familii din oraș, a fost adesea menționată în ziarele din Washington.

La vârsta de douăzeci de ani, a făcut titluri galopând prin Bar Harbor, călărind ca un bărbat

Natalie a spus mai târziu că știa că era lesbiană până să împlinească doisprezece ani și era hotărâtă să „trăiască deschis, fără să ascundă nimic”.

Cu Liane de Pougy

În 1899, după ce a văzut-o pe curtezana Liane de Pougy la o sală de dans din Paris, s-a prezentat la reședința acesteia în costum de paj florentin și a anunțat-o că este o „pagină de dragoste” trimisă de Sappho.

Deși de Pougy a fost una dintre cele mai faimoase femei din Franța, căutată constant de bărbați bogați și nobili, îndrăzneala lui Barney a fermecat-o.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola