Adolescenta Alice Roosevelt fuma în public, mergea în mașini cu diverși bărbați, stătea până târziu la petreceri, avea un șarpe de companie pe nume Emily Spanac pe care îl ținea la Casa Albă și a fost văzută punând pariuri.
Alice Lee Roosevelt s-a născut pe 12 februarie 1884 în casa familiei din Manhattan. Mama ei a fost Alice Hathaway Lee Roosevelt, iar tatăl ei, Theodore, era pe atunci membru al Adunării Statului New York.
La doar două zile după nașterea fetiței, mama ei a murit din cauza unei insuficiențe renale nediagnosticate, după ce cu 11 ore mai devreme, mama lui Theodore, Martha Stewart „Mittie” Bulloch, murise de febră tifoidă.
Theodore își iubea atât de tare soția nu suporta nici măcar să mai audă numele Alice, așa că fiicei sale îi spunea Baby Lee,
Ca să uite, el a plecat din New York și s-a îndreptat spre vest, petrecând doi ani în călătorii, după care s-a stabilit pentru un timp la ferma lui din Dakota de Nord, lăsându-și fiica în grija surorii sale, Anna, cunoscută ca „Bamie” sau „Pa”.
Bamie a avut o influență puternică asupra tinerei Alice, care mai târziu va vorbi admirativ despre ea: „Dacă mătușa Bye ar fi fost bărbat, ea ar fi fost președinte”.
Mama vitregă
Theodore s-a întors la New York și s-a căsătorit cu iubita lui din liceu, Edith Kermit Carow. De atunci, Alice a fost crescută de tatăl și mama ei vitregă.
Alice a avut cinci frați după tată: Theodore III (Ted), Kermit, Ethel, Archibald (Archie) și Quentin.
Adolescenta Alice a a intrat în conflict cu tatăl și mama vitregă.
Tensiunile dintre ea și Edith, care-i cunoscuse mama, au plecat de la o remarcă pe care Edith a făcut-o de față cu adolescenta: „Fosta soție a lui Theodore era frumoasă, dar insipidă și prea copilăroasă”,
Când tatăl ei a devenit guvernator al New York-ului, Edith l-a convins să-și trimită fiica cea mare la un internat de fete din New York.
Fiica i-a răspuns clar: „Dacă mă trimiți, te voi umili. Voi face ceva care te va face de rușine. Îți spun eu că o voi face”.
„Alice blue”
Când tatăl ei a preluat în 1901 funcția de președinte al Statelor Unite după asasinarea președintelui William McKinley, Alice a devenit o celebritate care dădea tonul modei în lumea bună, deși avea doar 17 ani.
La debutul ei în societate, în 1902 a purtat o rochie care va deveni cunoscută sub numele de „Alice blue”, creând o adevărată pasiune pentru acea nuanță de albastru în vestimentația feminină.
Era cunoscută ca o rebelă care încălca frecvent regulile într-o epocă în care majoritatea femeilor se conformau normelor sociale, iar presa i-a spus „Prințesa Alice”.
În 1905, Alice, împreună cu secretarul de război al tatălui ei, William Howard Taft, au condus o delegație într-un turneu în Japonia, Hawaii, China, Filipine și Coreea, aceasta fiind cea mai importantă misiune diplomatică americană de până atunci, compusă din 23 de congresmeni, șapte senatori, diplomați, oficiali și oameni de afaceri.
În timpul călătoriei spre Japonia, Alice a sărit în piscina navei cu care călătorea complet îmbrăcată și l-a convins pe congresmanul Burke Cochrane să i se alăture în apă.
Ani mai târziu, Bobby Kennedy avea să vorbească despre acest incident, spunând că a fost scandalos pentru acea vreme, iar Alice, care ajunsese octogenară, i-a răspuns că ar fi fost scandalos doar dacă și-ar fi scos hainele.
„Fie să conduc țara, fie mă ocup de Alice…”
La un moment dat, un invitat al președintelui american la Casa Albă a comentat că întâlnirea sa oficială era frecvent întreruptă de Alice care intra în Biroul Oval pentru a oferi diverse sfaturi politice. Nervos, președintele i-a spus invitatului său la a treia întrerupere a conversației lor, după ce o amenințase în glumă pe fată că o va arunca pe fereastră: „„Fie să conduc țara, fie mă ocup de Alice, dar nu le pot face pe amândouă”.
În decembrie 1905, după ce s-a întors la Washington din călătoria sa diplomatică, Alice s-a logodit cu Nicholas Longworth III, un membru republican al Camerei Reprezentanților din Cincinnati, Ohio. Descendent al unei familii proeminente din punct de vedere social din Ohio, acesta era cu 14 ani mai în vârstă decât ea și avea o reputație de playboy în Washington.
Nunta
Nunta lor a avut loc în februarie 1906 și a fost evenimentul social al sezonului.
La ceremonie au participat mai mult de o mie de invitați și multe mii de oameni s-au adunat în fața Casei Albe în speranța de a vedea celebra mireasă.
Alice a purtat o rochie de culoare albastră și a tăiat tortul de nuntă cu o sabie împrumutată de la un consilier militar care participa la recepție.
Imediat după nuntă, cuplul a plecat în luna de miere care a inclus o călătorie în Cuba și o vizită în Cincinnati, apoi au urmat mai multe călătorii în Anglia și pe continentul european, în timpul cărora cei doi au cinat cu regele Edward, Kaiserul Wilhelm, Georges Clemenceau, Whitelaw Reid, Lordul Curzon și William Jennings Bryan.
Alice a susținut public candidatura din 1912 tatălui ei la președinție, în timp ce soțul ei a rămas loial mentorului său, președintele Taft. Campania lui Alice împotriva soțului ei avea să provoace o tensiune permanentă în căsnicia lor.
În timpul mariajului, ea a avut numeroase aventuri, cea mai cunoscută fiind cea cu senatorul William Borah, despre care s-a spus că a fost tatăl unicei fiice a Aliciei, Paulina Longworth.
După ce mandatul lui Theodore Roosevelt s-a încheiat și a venit timpul ca familia Roosevelt să se mute de la Casa Albă, Alice a îngropat o păpușă Voodoo care o înfățișa pe noua Primă Doamnă, Nellie Taft, în curtea din față.
Dramele
În timpul Marii Crize, Alice, ca mulți alți americani, și-a pierdut cea mai mare parte din avere și a apărut în reclame la tutun pentru a câștiga bani
Fiica ei, Paulina Longworth, s-a căsătorit cu Alexander McCormick Sturm, cu care a avut o fetiță, pe Joanna, născută pe 9 iulie 1946. Ginerele Aliciei a murit în 1951, iar Paulina a murit în 1957 din cauza unei supradoze de somnifere.
Alice a preluat custodia nepoatei, pe care a crescut-o și, spre deosebire de relația cu fiica ei, cea cu micuța Joanna a fost deosebit de apropiată.
Politica
Încă din adolescență, Alice era interesată de politică și în tinerețe a simpatizat cu aripa conservatoare a Partidului Republican, l-a susținut pe fratele ei vitreg, Ted, când acesta a candidat pentru postul de guvernator al New York-ului în 1924.
Când Franklin D. Roosevelt, văr cu tatăl ei, a candidat la președinție în 1932, s-a opus public candidaturii sale, iar în timpul campaniei prezidențiale din 1940, a declarat că mai degrabă l-ar vota pe Hitler decât să-l voteze pe Franklin pentru un al treilea mandat.
Cancerul
În 1955, Alice a căzut și a suferit o fractură de șold.
Un an mai târziu, în 1956, a fost diagnosticată cu cancer de sân și, deși a suferit cu succes o mastectomie, a fost diagnosticată cu cancer și la celălalt sân, iar în 1970 a făcut o a doua mastectomie.
După mulți ani de boală, Alice, ultimul copil supraviețuitor al lui Theodore Roosevelt, a murit în casa ei din Embassy Row pe 20 februarie 1980, la opt zile după ce împlinise 96 de ani, din cauza unei pneumonii complicate de o serie de alte boli cronice, fiind înmormântată în cimitirul Rock Creek din Washington, D.C.