Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Principele României își ia numele Nicolae Brana ca să trăiască cu aleasa inimii
Articole online

Principele României își ia numele Nicolae Brana ca să trăiască cu aleasa inimii

La nașterea sa, fratele mai mare, Carol, avea 10 ani, iar surorile – Elisabeta și Mărioara – 9, respectiv 3 ani. A mai avut o soră – Ileana, născută în 1909, și un frate – Mircea, născut în 1913 și mort prematur, în 1916.

Prințul Nicolae a fost botezat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Era „un băiețel frumos, cu nasul cam lung… ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă”.  Un copil „independent, capricios, ciudat, chiar imprevizibil”, dar „seducător, direct, cu o fire deschisă”, scria Regina Maria în „Povestea vieții mele”.

Regina mai nota: „Unchiul însuși (Carol I) nu rezista acestei mici ființe impulsive, ale cărei ștrengării și veselii spontane îl amuzau și îl destindeau. El nu mai putea să se separe de Nicky și un surâs deosebit era rezervat mereu acestui drăcușor, care cucerise inimă austeră a regelui”.

Între 1927 și 1930 a făcut parte, mai mult din obligație, din Consiliul de Regență care domnea în numele Regelui minor Mihai I. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României, ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale.

Ioana Doletti

Însă, căsătorindu-se cu Ioana Doletti, ca și fratele său cu Zizi Lambrino, a intrat în conflict cu Carol al II-lea, care dus în cele din urmă la exilarea sa.

Nicolae s-a căsătorit cu Ioana Doletti (fosta noră a politicianului liberal N.N. Săveanu) în secret pe 28 octombrie 1931, în comuna Tohani din jud. Prahova, încălcând statutul Casei Regale, care permitea mariajele doar cu membri ai caselor regale europene.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola