Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Principele României își ia numele Nicolae Brana ca să trăiască cu aleasa inimii
Articole online

Principele României își ia numele Nicolae Brana ca să trăiască cu aleasa inimii

„Nicolae nu a renunțat la căsătorie. Au urmat discuții aprinse, scandaluri de zăngăneau ferestrele palatului. Numai intervențiile reginei Maria au pacificat câteodată lucrurile. Dar certurile între frați pe acest subiect izbucneau mereu.

Regele Carol II nu a recunoscut căsătoria. Prințul Nicolae trebuia să ceară acordul regelui, în prealabil, pentru a se căsători. Pentru că aleasa sa era româncă, nu o străină din neam regal, cum prevedeau Constituția și statutul Casei regale, acordul nu ar fi fost obținut niciodată. În lipsa acestuia Tribunalul Ilfov a anulat căsătoria încheiată la Tohani, județul Buzău, de unde se trăgea mireasa.

Tertipul folosit de rege împreună cu ministrul de interne, Constantin Argetoianu, a fost să facă dispărut registrul Stării civile. A fost substituit, iar căsătoria celor doi nu apărea în registrul nou.

Așadar, nu s-au căsătorit! Procedeu de găinari, am zice azi zâmbind, dar rațiunea de stat o cerea. Sau, mai bine zis, capriciul regelui Carol ll.

Ioana Doletti a murit în anul 1963. Printul Nicolae a murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 75 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de Ioana Doletti.

Radu Săveanu (fostul soț – nota Evenimentului istoric) – dintr-o veche familie de liberali – a fost arestat după ce comuniştii au preluat puterea. A fost închis la Canal. Arestat din nou in 1960 a fost eliberat în 1963, când a și murit”, fragment din volumul „Repertoarul amorului” de Stelian Tănase, apărut la editura Hyperliteratura 2019.Volumul doi se afla în pregătire la aceeasi editură/toamna 2020.

Mărturia lui Argetoianu

Din aceeași sursă mai cităm: Iată ce scrie Constantin Argetoianu în Însemnarile sale.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola