Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul „tanc” a fost folosit cu 500 de ani înainte de Primul Război Mondial. L-a inventat un general orb care nu a pierdut nicio bătălie
Articole online

Primul „tanc” a fost folosit cu 500 de ani înainte de Primul Război Mondial. L-a inventat un general orb care nu a pierdut nicio bătălie

Printre eroii care au ajutat popoarele mici să învingă imperii atot-puternice se numără și cehul Jan Žižka, un general adept al reformatorului religios Jan Hus.

Poreclit de trupele sale „Žižka cu un singur ochi”, după ce și-a pierdut un ochi și apoi întreaga vedere în războaiele purtate, generalul ceh n-a pierdut nicio bătălie, în ciuda faptului că în ultimii ani ai vieții era complet orb.

Născut într-o familie de nobili, Žižka a luptat în bătălia de la Grunwald (15 iulie 1410),împotriva Ordinului Teutonic. Mai târziu a jucat un rol important în războaiele civile din Boemia în timpul domniei lui Venceslau al IV-lea. În bătălia de la Kutná Hora (1421) a învins armata Sfântului Imperiu Roman și a Regatului Ungar. Eficacitatea artileriei sale de câmp împotriva cavaleriei regale în această bătălie a făcut-o un element de succes al armatelor husite.

Dat fiind că era mai mereu silit să-și conducă armata de țărani împotriva unor forțe superioare formate din soldați de profesie, Žižka a aplicat tehnici de luptă neortodoxe și inovatoare. Își instruia și echipa soldații în funcție de abilitățile lor, menținea o disciplină de fier și exploata la maximum orice avantaj oferit de terenul pe care se desfășura bătălia. Marea invenție a lui Žižka a fost, însă, primul „tanc din lume”. Cu mai bine de 500 de ani înainte de Primul Război Mondial, el a folosit vagoane blindate echipate cu tunuri mici și muschete.
„Žižka cu un singur ochi” s-a stins pe 11 octombrie 1424, dar a rămas până astăzi în memoria cehilor şi slovacilor ca un erou de talia lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul.

În timpul celui de-al doilea război mondial o serie de unități militare au fost numite după Jan Žižka. Una dintre elea fost printre primele unități de gherilă anti-naziste din Cehoslovacia ocupată. O brigadă partizană cu același nume a fost formată și în Iugoslavia la 26 octombrie 1943 și a funcționat în vestul Slavoniei, o regiune locuită de o importantă minoritate cehă și slovacă.

Registration

Aici iti poti reseta parola