Evenimentul Istoric > Articole online > Englezul care a descoperit Antarctica era irlandez
Articole online

Englezul care a descoperit Antarctica era irlandez

Pe 30 ianuarie 1820, un englez pe numele său Edward Bransfield a fost primul european care a pus piciorul în Antarctica, rămânând în idsorie ca cel care a descoperit-o.

În timpul unei călătorii scurte prin Oceanul de Sud, Edward Bransfield, un marinar irlandez care a devenit ofițer în marina regală britanică, a ajuns în insulele South Shetland.

A debarcat pe insula Regele George şi a preluat-o în mod formal în numele coroanei, înainte de a porni mai departe spre sud vest spre insula Deception.

Întorcându-se spre sud, a descoperit insula Toewer şi Ohlin. A continuat spre sud încă 20 de kilometri şi la 30 ianuarie 1820 i-a apărut în faţă peninsula Trinity, cel mai nordic punct al Antarcticii.

A coborât o barcă de serviciu şi a mers spre ţărm pentru a cerceta terenul. Astfel, el a descoperit Antarctica.

Bransfield s-a născut în 1785, în County Cork. A murit în 1852, la vârsta de 67 de ani, şi a fost înmormântat în Brighton, Anglia.

Antarctica, Antarctica…

Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctica și porțiunile sudice din oceanele limitrofe.

Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic.

Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud.

Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.

Conform unei estimări făcute de NASA în 2015, gheața Antarcticii s-ar putea topi în cel mult 20 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola