Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Primul raport din istorie care a prezentat legătura dintre fumat și cancer. Ce s-a întâmplat pe 11 ianuarie 1964 în SUA?
Articole online

Primul raport din istorie care a prezentat legătura dintre fumat și cancer. Ce s-a întâmplat pe 11 ianuarie 1964 în SUA?

chirurg

Medicul chirurg general al Statelor Unite, Luther Terry, știa că raportul său este o bombă. El a ales în mod intenționat să îl facă public pe 11 ianuarie 1964, într-o zi de sâmbătă, pentru a limita efectele imediate asupra pieței bursiere. La această dată, Terry a anunțat, în numele guvernului american, o legătură definitivă între fumat și cancer.

Primul raport din istorie care a prezentat legătura dintre fumat și cancer. Ce s-a întâmplat pe 11 ianuarie 1964 în SUA?

Legătura fusese suspectată de mult timp. Dovezile anecdotice au indicat întotdeauna efectele negative ale fumatului asupra sănătății, iar în anii 1930, medicii au observat o creștere a cazurilor de cancer pulmonar. Primele studii medicale care au stârnit îngrijorări serioase au fost publicate în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1940.

Companiile americane de țigări au petrecut o mare parte din următorul deceniu făcând lobby pe lângă guvern pentru a menține legalitatea fumatului și făcând publicitate pentru niveluri reduse de gudron și nicotină în produsele lor. În 1958, 44% dintre americani credeau deja că fumatul cauzează cancer, iar o serie de asociații medicale au avertizat că utilizarea tutunului este legată atât de bolile pulmonare, cât și de cele cardiace. În ciuda tuturor acestor lucruri, aproape jumătate dintre americani fumau, iar fumatul era ceva obișnuit în restaurantele, barurile, birourile și casele din întreaga țară.

Dr. Terry a comandat raportul în 1962, iar doi ani mai târziu a publicat concluziile, intitulate Smoking and Health, care au afirmat o legătură concludentă între fumat și cancerul de inimă și pulmonar la bărbați. Raportul a afirmat, de asemenea, că aceeași legătură era probabil valabilă și pentru femei, deși femeile fumau în proporții mai mici și, prin urmare, nu erau disponibile suficiente date.

Vestea a fost majoră, dar nu a fost deloc surprinzătoare – New York Times a raportat concluziile spunând că „cu greu ar fi putut fi altfel”. Cu toate acestea, raportul Surgeon General a reprezentat un pas important în cruciada oficialilor din domeniul sănătății împotriva fumatului. Deși companiile producătoare de tutun au cheltuit milioane și au reușit în mare măsură să respingă legile anti-fumat până în anii 1990, studiile au arătat că raportul a crescut procentul americanilor care credeau în legătura cu cancerul la 70% și că fumatul a scăzut cu aproximativ 11% între 1965 și 1985. California a devenit primul stat care a interzis fumatul în spațiile publice închise în 1995. Alte 25 de state au adoptat acum legi similare, inclusiv 50 dintre cele mai mari 60 de orașe americane. În 2019, Surgeon General a anunțat o legătură între boli grave și țigările electronice, o alternativă la fumat în care companiile tradiționale de tutun au investit masiv.

Registration

Aici iti poti reseta parola