Evenimentul Istoric > Articole online > A murit în somn, în urma unui cancer pulmonar. Nat King Cole, cel “Unforgettable”, avea 45 de ani
Articole online

A murit în somn, în urma unui cancer pulmonar. Nat King Cole, cel “Unforgettable”, avea 45 de ani

Vocea extraordinară, cântăreţul, pianistul de jazz, actorul şi chiar primul interpret afro-american care a fost gazda unei emisiuni TV, Nat “King” Cole s-a stins la 15 februarie 1965 la vârsta de 45 de ani.

A murit în somn, la spitalul Saint-Jean din Santa Monica, la trei săptămâni după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pentru extirparea plâmânului stâng canceros.

Conştient că suferea de cancer, cântăreţul a sperat că îşi va reveni după extirparea plămânului, dar medicii au declarat că maladia se propagase de manieră incontrolabilă.

Cu numai câteva zile înainte de moarte, soţia sa, Maria, l-a dus într-o plimbare cu maşina, apoi într-o scurtă vizită la copiii care locuiau în casa familiei Cole, un conac impunător, scria, la vremea respectivă, Los Angeles Times.

Nat „King” Cole a rămas cunoscut pentru vocea sa extraordinară şi pentru single-urile memorabile ”Unforgettable”, ”The Christmas Song”, ”Mona Lisa” şi ”Nature Boy”.

S-a impus ca un proeminent interpret de jazz la pian, iar mare parte a succesului său s-a datorat vocii sale de bariton.

Pe numele său de naştere Nathaniel Adams Cole, cel supranumit „King” s-a născut la 17 martie 1919, în Montgomery, statul Alabama, conform biography.com şi imdb.com, citate de agerpres.ro.

A început să cânte la pian, la patru ani, cu sprijinul mamei sale, responsabilă de organizarea unui cor de biserică. Fiu al unui pastor baptist, tânărul Cole a început să cânte muzică religioasă.

Ear Hines, unul dintre liderii jazz-ului modern, a fost cel care l-a inspirat.

A renunţat la şcoală pentru jazz

La 15 ani, Cole a renunţat la şcoală pentru a deveni interpret de jazz la pian. Şi-a unit eforturile cu fratele său Eddie pentru o vreme, iar primele înregistrări le-au realizat în 1936.

Un an mai târziu, a început să interpreteze în King Cole Trio, care a intrat în topuri, în 1943, cu piesa ”That Ain’t Right”, scrisă de Cole.

Alt hit, „Straighten Up and Fly Right”, a intrat în topuri în 1944. Grupul a continuat fie prezent în topuri cu melodii precum „The Christmas Song” şi „(I Love You) For Sentimental Reasons”.

A mizat pe cariera solo, în anii ’50 ai secolului trecut, remarcându-se prin hiturile ”Nature Boy”, ”Mona Lisa”, ”Too Young” şi ”Unforgettable”.

A colaborat, în studio, cu unii dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai vremii, Louis Armstrong şi Ella Fitzgerald.

 

Confruntarea cu rasismul

Cole s-a luptat să îşi găsească locul în cadrul Mişcării pentru drepturile civile. A avut de înfruntat fenomenul grav al rasismului când a concertat în unele zone din sudul Statelor Unite.

Cariera sa a cunoscut din nou o pantă ascendentă în anii ’60.

În 1962, hitul ”Rambin Rose” a urcat pe locul doi în topurile pop, iar în primăvara anului următor fanii săi s-au putut delecta cu melodia „Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer”.

În 1964, a fost inclus pentru ultima dată în cariera sa în topurile muzicale. Baladele „I Don’t Want to Hurt Anymore” şi „I Don’t Want to See Tomorrow” au purtat semnătura stilului său.

Televiziune

A făcut carieră în televiziune în 1956, devenind primul interpret afro-american care a fost gazda unei emisiuni TV, intitulată ”The Nat King Cole Show”.

A avut invitaţi de marcă, mulţi dintre cei mai buni interpreţi ai momentului, printre care Count Basie, Peggy Lee, Sammy Davis Jr. şi Tony Bennett. Emisiunea a fost difuzată până în decembrie 1957.

A continuat să fie o apariţie constantă în showbiz, în programe populare precum ”The Ed Sullivan Show” şi ”The Gary Moore Show”.

Marele ecran

Pe marele ecran, Cole a început să interpreteze în anii ’40.

Roluri mai importante a avut începând cu anii ’50, când a apărut în drama ”Istanbul” (1957). În acelaşi an, a apărut în drama ”China Gate” alături de Gene Barry şi Angie Dickinson.

Un rol important pentru cariera sa a fost cel din pelicula ”St. Louis Blues”, în care a jucat alături de Eartha Kitt şi Cab Calloway.

Ultima sa apariţie într-un film a fost alături de Jane Fonda şi Lee Marvin în western-ul ”Cat Ballou” (1965).

A uimit audienţa în reprezentaţii externe, interpretând pentru regina Elisabeta a Marii Britanii în 1960, în Orientul Mijlociu, în Asia sau America Latină.

A interpretat la ceremonia de inaugurare a preşedinţiei lui John F. Kennedy în 1961.

Vânzările discurilor sale au depăşit 50 de milioane de dolari. A fost recompensat cu numeroase premii de specialitate.

Ultimul album

În 1964, a fost diagnosticat cu cancer la plămâni.

Ultimul său album, ”Love”, fusese înregistrat cu doar câteva luni înainte de moartea sa şi a fost lansat postum.

Pentru vocea sa inconfundabilă şi interpretările unice de jazz la pian, a rămas în amintirea iubitorilor de muzică de pe mapamond drept unul dintre cei mai apreciaţi artişti americani.

Registration

Aici iti poti reseta parola