Evenimentul Istoric > Articole online > Primul calendar astronomic, de acum 3.600 de ani, va fi expus la Londra în 2021
Articole online

Primul calendar astronomic, de acum 3.600 de ani, va fi expus la Londra în 2021

Discul ceresc de la Nebra, considerat primul calendar astronomic şi datând de acum 3.600 de ani, va fi împrumutat de Germania Marii Britanii pentru a fi expus la Londra în 2021, în cadrul unui schimb reciproc avantajos, anunţă suddeutsche.de.

Muzeul de Preistorie din Halle, în landul Saxonia-Anhalt, va primi la rândul său cu titlu de împrumut exponate din partea British Museum, potrivit unui acord semnat luni între cele două muzee.

Noile achiziţii vor face parte dintr-o expoziţie specială pe tema descoperirilor realizate în domeniul cercetării în ultimele două decenii la muzeul Halle şi va putea fi vizitată în intervalul noiembrie 2020-mai 2021

În perioada iunie 2021-octombrie 2021, expoziţia va fi mutată la Londra.

Discul ceresc de la Nebra, datând din Epoca Bronzului, este considerat cea mai veche reprezentare a unor fenomene astronomice în centrul cărora se află Luna.

A fost descoperit de o echipă de căutători de metale în vara anului 1999.

Face parte din expoziţia permanentă a muzeului din Halle începând din 2008.

Stilul său este unic și nu se aseamănă cu niciun obiect cunoscut din acea perioadă. Discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn sau a Universului descoperită vreodată.

Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele (constelație).

Marginile discului sunt decorate cu 2 segmente de cerc despre care se presupune că înfățișează o arcă solară sau chiar Calea Lactee (Galaxia noastră).

Cu ajutorul lui, oamenii din Epoca Bronzului puteau calcula perioadele pentru recoltă, primăvara şi toamna.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola