Evenimentul Istoric > Articole online > Primul 1 Decembrie îndoliat de după Marea Unire din 1918. Arborele familiei Brătianu
Articole online

Primul 1 Decembrie îndoliat de după Marea Unire din 1918. Arborele familiei Brătianu

Ionel Brătianu încetează din viață în urma unei laringite infecțioase. După o întrevedere cu diplomatul Nicolae Titulescu, Ionel Brătianu se îmbolnăvește de gripă.

Pe 22 noiembrie 2017 s a aflat că Ionel Brătianu suferă de amigdalită. A doua zi a făcut febră mare, având şi stări de sufocare.

Doctorul Constantin Angelescu i a făcut o operaţie de traheotomie, iar, spre seară, doctorul Traian Nasta a executat câteva incizii externe. Acesta a descoperit în profunzime câţiva ganglioni prinşi, pe care i a extirpat.

A urmat o blocare a rinichilor, iar infecţia a trecut în sânge. Joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim ministrul României, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani.

Țăranii care l-au iubit

Înmormântarea a avut loc duminică 27 noiembrie. Iată ce relata presa vremii:

Lui Ionel Brătianu, bărbatul de stat pe care l-a pierdut România, i s-au dat ultimele onoruri de către toată suflarea țării.

Rămășițele pământești au fost depuse Duminecă în rotunda Ateneului.
Trupul neînsuflețit a fost veghiat de către Miniștrii.

Lume peste lume s-a perindat în fața catafalcului, pe care zăcea întins, fostul prim-ministru.
Înmormântarea a avut loc Duminecă după amiază. Coșciugul a fost așezat pe un afet de tun și, în chipul acesta, a fost dus la Gara de Nord.

Cu un tren special, trupul neînsuflețit a fost pornit la Florica, în ținutul care a fost leagăn lui Ionel Brătianu și unde din vreme defunctul și-a îngrijit lăcașul de veci.

Nu numai Regina Maria, Prințul Nicolae și membrii Regenței, dar toți fruntașii tuturor partidelor, fără deosebire și fără a ținea seama de rivalități vechi, au rostit cuvinte înduiosătoare de rămas bun, pentru cel care a intrat în eternitate și cu toții, făcând panegiricul celui răposat, au relevat pierderea suferită de țară prin moartea lui Ionel Brătianu.


La Florica, trupul neînsuflețit a fost așezat pe un car, tras de 8 boi, și țărani, întristați de pierderea celui pe care l-au iubit, au dus apoi pe umeri sicriul, până în cripta din biserica familiei Brătianu.

ARBORELE FAMILIEI BRĂTIANU

Registration

Aici iti poti reseta parola