Evenimentul Istoric > Articole online > Prima statuie a lui Lenin ridicată pe teritoriul Germaniei de Vest
Articole online

Prima statuie a lui Lenin ridicată pe teritoriul Germaniei de Vest

Dezvelită în aprilie 1960, statuia din bronz a lui Vladimir Ilici Lenin instalată în Bucureşti a fost demontată acum 30 de ani, la 5 martie 1990. Timp de 20 de ani, statuia a stat în curtea Palatului de la Mogoșoaia, în prezent aflându-se într-un depozit al Primăriei Capitalei. Nu a fost distrusă, dar nici instalată în toţi aceşti ani într-un alt loc.

Ei, bine, Germania ţine cu tot dinadinsul să demonstreze că se află într-o derivă pe mai multe planuri, inclusiv prin luarea unor decizii care uluiesc, dacă nu propriii cetăţeni, măcar pe foarte mulţi din Europa de Est, care au cunoscut pe pielea lor ce a însemnat comunismul.

Acum doi ani, la Trier, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker dezvelea o statuie a ideologului comunismului, Karl Marx, stârnind un adevărat scandal, dar neurmat de renunţarea la statuie.

Un nou scandal vine din Germania. O statuie a lui Vladimir Ilici Lenin va fi ridicată în orașul Gelsenkirchen, prima lucrare de acest fel din spațiul fostei Germanii de Vest, anunță The Guardian.

Este o victorie a partidului de stânga MLPD, care a câștigat un proces cu autoritățile orașului, care au încercat să oprească demersul.

În timp ce statui ale lui Lenin au făcut parte cândva din peisajul multor orașe și municipalități din fosta Germanie de Est, niciuna nu a fost ridicată vreodată într-un spațiu public din vestul Germaniei.

Gelsenkirchen, un oraş poziţionat în centrul văii Ruhr-ului, cu peste 250.000 de locuitori, cândva un reper pentru cultura industrială, va fi primul oraş din vestul Germaniei în care va fi ridicată o statuie a fondatorului partidului comunist rus.

Instanţa a decis că Partidul Marxist-Leninist din Germania (MLDP) poate plasa statuia metalică în afara sediului său.

Autoritățile orașului au încercat să-i oprească, ordonând oprirea construirii unui piedestal din beton pe care lucrarea trebuia să stea.

Municipalitatea susține că statuia va „perturba vederea” unei clădiri învecinate și ar încălca regulile de conservare a monumentelor istorice.

Un purtător de cuvânt al orașului a spus că autoritățile „vor contesta hotărârea instanței”.

Statuia urmează să fie dezvelită la 14 martie, în cadrul unei ceremonii care ar putea atrage susținători de stânga din toată țara.

MLPD s-a străduit să o ridice înainte 22 aprilie, când se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Lenin.

Efigia din fontă, de 2,15 metri, a fost realizată în anii 1930 în Uniunea Sovietică și a fost achiziționată de către MLPD dintr-un oraș din Republica Cehă pentru o sumă nedezvăluită, în urma unei licitații online.

Șeful MLPD, Gabi Fechtner, a declarat presei germane: „Suntem foarte fericiți. Gelsenkirchen este un oraș al muncitorilor și Lenin se încadrează foarte bine aici”.

Un purtător de cuvânt al orașului a spus că autoritățile „vor contesta hotărârea instanței”.

Consiliul local al districtului West Gelsenkirchen a declarat că Lenin este o figură nepotrivită pentru a fi comemorată în oraş. „Liderul comunist Lenin este reprezentativ pentru violenţă, reprimare, teroare şi imense suferinţe. Toate acestea îl fac incompatibil cu ordinea constituţională democratică liberă din Germania, devenind astfel un simbol al luptei împotriva democraţiei noastre ”, se arată într-un comunicat.  

Statuile lui Lenin erau comune în vechea Germanie de Est aflată sub stăpânirea sovietică, dar nimeni nu se aştepta să fie văzute, în vremurile nastre, în vest.

Lenin este privit de mulţi socialişti şi comunişti ca un erou, în timp ce persoanele aflate în cealaltă tabără a spectrului politic indică natura represivă a regimului sovietic sub domnia lui şi a urmaşilor săi.

Lenin a fost sprijinit și finanțat de Germania pentru a ajunge în Rusia pentru a destabiliza țara, aflată în război cu Imperiul Kaizerului.

Un document al informațiilor militare raporta că „Intrarea lui Lenin în Rusia a fost un succes. Acționează conform dorințelor noastre”, releva postul DW.

Partidul Marxist-Leninist din Germania a fost fondat în 1982 şi este ţinut sub observaţie de serviciile de informaţii germane, care îl consideră extremist şi neconstituţional.

Registration

Aici iti poti reseta parola