Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima scrisoare a lui Hitler către Stalin și răspunsul dictatorului sovietic
Articole online

Prima scrisoare a lui Hitler către Stalin și răspunsul dictatorului sovietic

Excelenței sale domnului Iosif Stalin

Moscova

1. Îmi exprim satisfacția pentru încheierea tratatului comercial sovieto-german care reprezintă un prim pas în direcția transformării relațiilor sovieto-germane.

2. Pentru mine, încheierea unui tratat de neagresiune înseamnă codificarea politicii germane pentru o lungă perioadă de timp. Germania revine astfel la cursul politic care s-a dovedit benefic pentru ambele țări, de-a lungul veacurilor. De aceea, guvernul german este gata să tragă toate concluziile care se impun dintr-o asemenea schimbare radicală.

3. Accept proiectul de tratat de neagresiune propus de președintele sovietului comisarilor poporului al URSS și comisarul poporului, domnul Molotov; cu toate acestea, consider că anumite probleme legate de el trebuie elucidate cât mai curând cu putință.

4. Sunt convins că putem definitiva foarte repede termenii protocolului adițional, așa cum cere guvernul URSS, dacă i se permite unei persoane oficiale germane de rang superior să vină la Moscova. Altfel, guvernul german nu vede cum ar putea fi clarificați termenii protocolului adițional, spre a fi elaborat într-o perioadă scurtă de timp.

5. Tensiunea dintre Germania și Polonia a devenit insuportabilă. Atitudinea Poloniei față de o mare putere poate declanșa în orice clipă o criză de proporții. Oricum, începând din acest moment, Germania este hotărâtă să facă uz de toate mijloacele pentru a-și apăra interesele în fața uzurpatorilor.

6. Consider că dacă ambele state doresc să stabilească noi relații între ele, n-ar trebui să se irosească timpul. De aceea, propun pentru a doua oară să-l primiți pe ministrul meu de afaceri externe marți, 22 august și nu mai târziu de miercuri, 23 august. Ministrul afacerilor externe are împuternicirea de a elabora și de a semna atât un tratat de neagresiune, cât și un protocol. Ținând seama de situația internațională, ministrul afacerilor externe nu poate sta la Moscova mai mult de o zi, maximum două. Aș fi bucuros să primesc cât mai curând răspunsul dumneavoastră.

Adolf Hitler

În seara aceleiași zile, 21 august 1939, Stalin i-a înmânat ambasadorului Schulenburg răspunsul lui:

Cancelarului Reichului, Germania

Domnule Adolf Hitler

Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră.

Sper că tratatul de neagresiune sovieto-german va marca un moment de cotitură în ameliorarea relațiilor politice dintre țările noastre.

Popoarele din ambele țări doresc statornicirea unor relații pașnice între ele. Consimțământul guvernului german de a încheia un pact de neagresiune stă la temelia eliminării tensiunii politice și contribuie la promovarea păcii și a cooperării între țările noastre.

Guvernul sovietic m-a împuternicit să vă informez că este de acord cu sosirea domnului Ribbentrop la Moscova în ziua de 23 august.

I. Stalin

În aceeași noapte, puțin după ora 23 – ora Europei Centrale – radioul din Germania și-a întrerupt emisiunea obișnuită pentru a face următorul anunț:

„Guvernul imperial și guvernul sovietic au căzut de acord să încheie un pact de neagresiune. Ministrul afacerilor externe al Reichului va sosi la Moscova în ziua de 23 august pentru a finaliza negocierile”.

Hitler se grăbea să facă publică înțelegerea pentru ca Stalin să nu mai poată da înapoi.

Registration

Aici iti poti reseta parola