Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Parada comună Hitler-Stalin. 80 de ani de la debutul celui de-Al Doilea Război Mondial
Articole online

Parada comună Hitler-Stalin. 80 de ani de la debutul celui de-Al Doilea Război Mondial

Ziua următoare, la ora 4:45, bombardiere Heinkel He-111 și avioane Dornier și Junkers Ju-87 (Stuka) au început să distrugă drumurile, aerodromurile, nodurile de cale ferată, depozitele de muniții, centrele de mobilizare și orașele, inclusiv Varșovia.

Nava școală Schleswig Holstein din portul Danzig a bombardat granița poloneză.

Astfel începea cel de-Al Doilea Război Mondial.O bună parte a Forțelor Aeriene Poloneze a fost distrusă la sol, apărarea antiaeriană era aproape inexistentă, iar avioanele care au putut să decoleze au fost pradă ușoară pentru Messerschmitt-urile Me-109 ale Luftwaffe.

Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietică a invadat Estul Poloniei, în conformitate cu articolul II al protocolului adițional al pactului de neagresiune dintre Germania și URSS, mai cunoscut sub numele de Ribbentrop-Molotov, după cei doi miniștri de externe care au parafat documentul.

Cea mai bună ilustrare a înțelegerii germano-sovietice asupra evenimentelor o reprezintă cazul de la Brest-Litovsk. Orașul fusese ocupat de către Corpul 19 Panzer comandat de generalul Heinz Guderian, dar la apropierea Brigăzii 29 Tancuri Sovietică, cele două forțe au negociat pașnic schimbarea „proprietarului” citadelei.

Mai mult, comandanții sovietici și germani au organizat o paradă comună a victoriei înainte ca forțele germane să se retragă în spatele liniei de demarcație convenite, scrie activenews.ro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola