Evenimentul Istoric > Articole online > Prima revistă generalistă din lume ar fi împlinit luna aceasta 289 de ani
Articole online

Prima revistă generalistă din lume ar fi împlinit luna aceasta 289 de ani

Edward Cave s-a născut în 1691 în orașul Newton din Anglia centrală.

La o vârstă fragedă a decis să lanseze prima revistă cu apariție periodică. Își dorea o publicație care să se adreseze publicului larg și să abordeze o multitudine de subiecte fără să se specializeze în niciuna.

În 1731, el a lansat revista “Gentlemen’s magazine”, devenită cea mai populară și citită publicație din Anglia.

A fost primul care a folosit cuvântul “magazine” cu sensul de revistă, cuvântul de origine arabă având mai degrabă înțelesul de magazie sau depozit militar.

Conform history.info, cel mai important intelectual din Anglia secolului al XVIII-lea, Samuel Johnson și-a dorit să scrie pentru revista lui Cave, el devenind din 1738 unul dintre cel mai bine plătiți autori ai revistei. 

Cave a adunat o mică avere de pe urma revistei, fiind angrenat în fiecare etapă de realizare a ei.

Pentru un timp, el a scris pentru revista sa folosind pseudonimul Sylvanus Urban.

Cave a murit la 10 ianuarie 1754, însă revista sa a rezistat încă două secole, fiind publicată până în 1922.

Controversă

Teoria lansată de sursa citată că aceasta ar fi prima revistă din istorie este una controversată. Prima publicație săptămânală a apărut deja în 1605 în limba germană, fiind editată de Johann Carolus la Strasbourg în Sfântul Imperiu Roman.

Prima publicație în olandeză apare în 1618 la Amsterdam. Prima publicație din Polonia apare în limba germană la Gdansk tot în 1618.

Cel mai vechi ziar francez, La Gazette, apare în 1631 la Paris.

Primul ziar italian apare în 1639 la Genova (Republica Genova), purtând numele orașului.

Prima publicație din Portugalia datează din 1645 și era editată la Lisabona.

În același an își lansează și suedezii primul ziar, care deține recordul de cel mai longeviv ziar din lume, existând și astăzi, doar varianta online, fiindcă pe hârtie a dispărut din 2007.

Primul ziar cu apariție zilnică datează din 1650.

Spania a deținut un record până în 2008, când s-a închis La Gazeta, ziar înființat în 1661.

Primul ziar englez a ieșit de sub tipar în 1665 sub denumirea de Oxford Gazette, însă un an mai târziu s-a mutat în capitală și și-a schimbat denumirea în London Gazette, care apare în versiunea print și astăzi.

Danezii se mândresc cu prima publicație din 1666, elvețienii cu cea din 1674. Estonienii, ca parte a Regatului suedez, s-au îmbogățit cu o publicație în limba germană în 1675.

Rușii au lansat prima publicație în 1702, Vedomosti, în timp ce prima publicatie din Imperiul Habsburgic a fost Wiener Zeitung, din 1703, tipărit și astăzi. 

Primul ziar ceh debutează în 1719. Neue Zurcher Zeitung apare în Elveția pentru prima dată în 1780 și rezistă ca ziar important în Europa.

Primul ziar românesc apare abia în aprilie 1829 la București (Valahia, Imperiul Otoman) sub denumirea de Curierul Românesc, fondat de Ion Heliade Rădulescu. În același an apare și Albina Românească, ziar fondat la Iași (Moldova, Imperiul Otoman) de Gheorghe Asachi.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola