Prima instituție de învăţământ superior din Principatele Române împlinește 160 de ani

 

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna, pe 1 octombrie 1860, decretul de înfiinţare a primei şcoli de învăţământ superior din Ţările Române - Şcoala de Muzică şi Declamaţiune de la Iaşi.

26 de zile mai târziu, au luat fiinţă Şcoala de sculptură şi pictură şi Muzeul Naţional de Pictură.

La 6 octombrie 1864, Alexandru Ioan Cuza a aprobat Regulamentul pentru Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune, ce se compunea din două şcoli, una la Iaşi şi alta la Bucureşti.

În acelaşi an, a fost aprobat Regulamentul pentru Şcoalele naţionale de Arte Frumoase, cu secţiile: pictură, sculptură, gravură, arhitectură şi arta grădinilor, revizuit ulterior în 1869 şi 1883.

Primele Regulamente au fost îmbunătăţite constant, aria de studii diversificându-se în decursul anilor.

În 1907 s-a înfiinţat şi secţia de teoria muzicii, alături de cele de canto, instrumente şi artă dramatică.

Între 1917 şi 1918, George Enescu a reunit sub bagheta sa, în cadrul unei orchestre simfonice de o excepţională valoare, muzicienii recunoscuţi ai Iaşului, în mare parte profesionişti ai Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune, a cărui conducere onorifică o acceptă.

În anul 1931, Conservatorul şi Şcoala de Arte Frumoase au fost ridicate la rangul de Academie printr-un decret al lui Nicolae Iorga.

În acelaşi an, George Enescu a acceptat propunerea ca Academia de Muzică şi Artă dramatică din Iaşi să-i poarte numele şi a fost numit, la iniţiativa corpului profesoral, rector de onoare pe viaţă.

Tot de atunci, Academia poartă numele compozitorului George Enescu.

Perioada 1950-1960 a marcat negativ dezvoltarea firească a învăţământului artistic ieşean, prin reorganizări instituţionale greşit direcţionate, despărţind domeniile artelor, evoluţiile lor ulterioare fiind diferite, scrie site-ul https://www.arteiasi.ro/.

Conservatorul de Muzică s-a reînfiinţat în 1960, devenind, treptat, un pol important în viaţa artistică. În 1977, în structura Conservatorului, au fost incluse Artele Plastice, iar între anii 1990-1991, Teatrul.

În 1992, cele trei domenii ale artei s-a reunit sub titulatura de Academia de Arte „George Enescu”.

În 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, instituţia a primit numele de Universitatea de Arte „George Enescu”, cuprinzând : Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, Facultatea de Interpretare muzicală şi Facultatea de Arte plastice, Decorative şi Design.