Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Prima instituție de învăţământ superior din Principatele Române împlinește 160 de ani
Articole online

Prima instituție de învăţământ superior din Principatele Române împlinește 160 de ani

26 de zile mai târziu, au luat fiinţă Şcoala de sculptură şi pictură şi Muzeul Naţional de Pictură.

La 6 octombrie 1864, Alexandru Ioan Cuza a aprobat Regulamentul pentru Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune, ce se compunea din două şcoli, una la Iaşi şi alta la Bucureşti.

În acelaşi an, a fost aprobat Regulamentul pentru Şcoalele naţionale de Arte Frumoase, cu secţiile: pictură, sculptură, gravură, arhitectură şi arta grădinilor, revizuit ulterior în 1869 şi 1883.

Primele Regulamente au fost îmbunătăţite constant, aria de studii diversificându-se în decursul anilor.

În 1907 s-a înfiinţat şi secţia de teoria muzicii, alături de cele de canto, instrumente şi artă dramatică.

Între 1917 şi 1918, George Enescu a reunit sub bagheta sa, în cadrul unei orchestre simfonice de o excepţională valoare, muzicienii recunoscuţi ai Iaşului, în mare parte profesionişti ai Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune, a cărui conducere onorifică o acceptă.

În anul 1931, Conservatorul şi Şcoala de Arte Frumoase au fost ridicate la rangul de Academie printr-un decret al lui Nicolae Iorga.

În acelaşi an, George Enescu a acceptat propunerea ca Academia de Muzică şi Artă dramatică din Iaşi să-i poarte numele şi a fost numit, la iniţiativa corpului profesoral, rector de onoare pe viaţă.

Tot de atunci, Academia poartă numele compozitorului George Enescu.

Perioada 1950-1960 a marcat negativ dezvoltarea firească a învăţământului artistic ieşean, prin reorganizări instituţionale greşit direcţionate, despărţind domeniile artelor, evoluţiile lor ulterioare fiind diferite, scrie site-ul https://www.arteiasi.ro/.

Conservatorul de Muzică s-a reînfiinţat în 1960, devenind, treptat, un pol important în viaţa artistică. În 1977, în structura Conservatorului, au fost incluse Artele Plastice, iar între anii 1990-1991, Teatrul.

În 1992, cele trei domenii ale artei s-a reunit sub titulatura de Academia de Arte „George Enescu”.

În 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, instituţia a primit numele de Universitatea de Arte „George Enescu”, cuprinzând : Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, Facultatea de Interpretare muzicală şi Facultatea de Arte plastice, Decorative şi Design.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola