Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Prima discuție telefonică în ultimele șapte luni. Ce au discutat Joe Biden și Xi Jinping
Articole online

Prima discuție telefonică în ultimele șapte luni. Ce au discutat Joe Biden și Xi Jinping

Biden-Xi

Reconcilierea relațiilor diplomatice

Întâlnirile anterioare au produs puține progrese, problemele fiind drepturile omului, expansiunea chineză în Marea Chinei de Sud, amenințările la adresa Taiwanului, coronavirusului și Afganistanului.

În timpul apelului de 90 de minute, Biden a avertizat că toate neînțelegerile ar putea duce la o confruntare, iar Xi a cerut o nouă direcție în relația diplomatică pentru a înfrunta dificultățile. Un oficial din Statele Unite a spus că Biden a vrut să se asigure că  „nu vom mai avea nicio situație în viitor care să ne conducă spre un conflict”.

Casa Albă a spus că cei doi lideri au avut o „discuție strategică” și că Biden „a subliniat interesul durabil al Statelor Unite pentru pace, stabilitate și prosperitate”. Oficialul a spus că Biden a solicitat apelul după ce Casa Albă a ajuns la concluzia că oficialii chinezi care s-au întâlnit cu omologii americani la începutul acestui an „nu sunt dispuși să se angajeze în conversații serioase”.

Întâlnirea din Alaska din martie între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și ministrul de externe chinez, Wang Yi, s-a încheiat cu acuzații publice venite din ambele părți. China a acuzat Statele Unite de condescendență și i-a îndemnat să abordeze problemele legate de rasism.

CCTV, radiodifuzorul de stat chinez, a raportat că ultimul apel telefonic a fost „sincer”, Xi remarcând „dificultățile grave” cauzate de politica recentă a SUA față de China în domenii precum drepturile omului și originile coronavirus. „Dacă SUA și China își pot gestiona corect relațiile, va fi decisiv pentru viitorul și destinul lumii.”

Războiul comercial provocat de Trump

Relațiile SUA-China s-au destabilizat sub conducerea președintelui Trump, care a lansat un război comercial între cele mai mari două economii ale lumii și a atacat guvernul chinez pentru gestionarea pandemiei.

Administrația lui Biden, în timp ce solicită multilateralismul în încetarea ideologiei lui Trump, a menținut tarifele comerciale la locul lor și a rămas puternică în alte domenii în care este într-o luptă cu China, precum securitatea cibernetică și drepturile omului.

Registration

Aici iti poti reseta parola