Evenimentul Istoric > Articole online > Prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina
Articole online

Prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina

Construită la Iași, în perioada 1953-1955, compania purta numele de Fabrica Chimică nr.2 Iași, scrie RADOR.

După patru ani, intra în funcțiune secția de fabricație a streptomicinei și se obțineau primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme, supozitoare, se arată pe site-ul companiei.

Fabrica Chimică nr. 2 își schimbă numele în Fabrica de Antibiotice.

În perioada 1960-1977 sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substanțelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina).

Antibiotice devine în acea perioadă singurul producător de produse sterile pentru uz parental (injectabile) din România.

Piețe internaționale

În 1977 obține autorizarea acordată de organismul regulator American Food and Drug Administration pentru fluxul de streptomicină. Această autorizare a deschis porțile pieței internaționale.

În anii 80 exporta 50% din producția realizată. În aceeași perioadă au fost înregistrate 44 de brevet de invenții în domeniul farmaceutic și au fost applicate în procesul de fabricație circa 600 de inovații tehnologice.

Lider mondial în producția nistatinei

În 1977, acțiunile Antibiotice (ATB) sunt tranzacționate la categoria I a Bursei de Valori București. Antibiotice devine societatea pe acțiuni Antibiotice SA.

Între 2013 și 2014, Antibiotice devine lider mondial în producția substanței active nistatina.

În present, Compania Antibiotice Iaşi este singura unitate românească de stat din domeniul producţiei de medicamente.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola