Prim-ministrul olandez prezintă oficial scuze pentru acţiunile autorităţilor în anii Holocaustului

 

Premierul olandez Mark Rutte şi-a cerut scuze, pentru prima oară, în numele ţării sale, pentru victimele Holocaustului din timpul ocupaţiei naziste.

”Acum, când ultimii supravieţuitori sunt încă printre noi, prezint astăzi scuze în numele Guvernului pentru acţiunea autorităţilor de la acea epocă”, a afirmat Rutte la Amsterdam, în timpul unei ceremonii de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Deşi a fost oficial neutră în al Doilea Război Mondial, Olanda (Ţările de Jos) a fost invadată de Germania nazistă în 1940, iar Guvernul şi regina Wilhelmina au fugit atunci în Marea Britanie.

Oficialii olandezi au executat de bunăvoie ce le-au ordonat ocupanţii nazişti, a mai menţionat Rutte în declaraţia sa.

Deşi a existat o anumită rezistenţă, ”pe ansamblu a fost prea puţin”, a adăugat el, citat de DPA, preluată de agerpres.ro.

Premieră

Este pentru prima dată când Guvernul olandez prezintă oficial scuze pentru persecuţiile împotriva evreilor din timpul ocupaţiei naziste.

În anul 2000 Executivul olandez şi-a exprimat amărăciunea faţă de ”primirea rece” pe care au avut-o la revenirea în ţară după război evreii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste.

Dintre cei circa 140.000 de evrei care trăiau în Ţările de Jos (Olanda) în anii Holocaustului, circa 102.000 au fost ucişi de nazişti, precizează sursa citată.

 

Parteneri