Evenimentul Istoric > Articole online > Preşedintele SUA, rănit în urma unei tentative de asasinat, dar şi-a continuat discursul!
Articole online

Preşedintele SUA, rănit în urma unei tentative de asasinat, dar şi-a continuat discursul!

Momentul este cu atât mai special, cu cât Roosevelt, în ciuda rănii suferite, a continuat să îşi ţină discursul.

Ba chiar a continuat să vorbească timp de 90 de minute, cu sângele curgându-i pe cămaşă.

Fraza de debut a discursului lui Theodore Roosevelt era destul de neobişnuită pentru un discurs de campanie prezidenţială, scrie history.com. „Prieteni, vă voi ruga să fiţi cât se poate de tăcuţi”.

A doua frază a fost şi mai surprinzătoare, ca o bombă. „Nu ştiu dacă înţelegeţi prea bine că tocmai am fost împuşcat”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

S-a desfăcut la haină, pentru a le arăta cămaşa plină de sânge.

„Totuși, trebuie mai mult decât asta, pentru a ucide un bărbat adevărat”, a spus candidatul rănit. A băgat mâna în buzunarul hainei şi a scos discursul scris pe hârtie şi găurit de glonţ.

Atacatorul era John Flammang Schrank, proprietarul unui salon local din Milwakee, unde Roosevelt îşi ţinea discursul de campanie.

Motivele precise ale lui Schrank nu au fost clarificate, acesta fiind declarat instabil mintal, motiv pentru care şi-a petrecut restul vieţii într-un centru psihiatric, scrie history.info.

Glonţul care l-a atins pe Roosevelt a rămas înfipt în piept, după ce a penetrat la o adâncime de 76 milimetri.

Vânător experimentat, Roosevelt şi-a dat imediat seama că glonţul nu a atins plămânul, căci, în acel caz, ar fi tuşit şi ar fi expectorat sânge. Aşa că a decis să îşi continue discursul.

În momentul în care s-a tras asupra lui, Roosevelt purta un etui de ochelari şi o copie a discursului de 50 de pagini în costumul cu care era îmbrăcat. Glonţul a făcut o gaură prin etui şi prin foile de hârtie.

Este posibil ca tocmai aceste obiecte să fi încetinit suficient glonţul, pentru a-i salva viaţa lui Roosevelt.

Medicii au decis să nu extragă glonţul, pentru că acest lucru ar fi putut avea consecinţe nefaste asupra organismului. Roosevelt a continuat să poarte glonţul în corp până la finele vieţii.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola