Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Președintele bogaților, dar și al corupților… Va reuși Macron să-i păcălească pe francezi din nou?
Articole online

Președintele bogaților, dar și al corupților… Va reuși Macron să-i păcălească pe francezi din nou?

Candidatul sistemului

Așa-numitul „arc constituțional” s-a regrupat în jurul președintelui în funcție pentru a-i bloca lui Marine Le Pen calea spre Elysée. Lista politicienilor și puternicilor oameni de afaceri care-l sprijină pe Macron e extrem de lungă. Numele care cântărește cel mai mult, și în bine și în rău, este cel al fostului președinte Nicolas Sarkozy. 

„Voi vota pe Emmanuel Macron – a anunțat Nicolàs Sarkozy -, pentru că are experiența necesară în această criză internațională mai complexă ca niciodată, pentru că proiectul său economic pune sporirea muncii în centrul tuturor priorităților și pentru că angajamentul său european este clar. și lipsit de ambiguitate”.
Declarațiile nu sunt deloc o surpriză. Macron lucrează de ceva vreme pentru a încorpora măcar în parte cercurile neo-gauliste. Iar faptul că se bucură și de sprijinul lui Vàlerie Pecresse, candidata Les Republicains pe care votul francezilor a umilit-o în primul tur, este o dovadă în acest sens.

După cum explică Mauro Zanon în IlFoglio , nu este, însă, deloc sigur că simpatiile exprimate de Sarkozy pentru Macron au un efect pozitiv în plan electoral. Între problemele judiciare și un trecut politic plin de umbre, Sàrkozy a încetat să mai fie un idol al lumii gauliste.

Există, de asemenea, pe lista susținătorilor lui Macron și alte personaje prin care Emmanuel Macron ar putea fi atacat de Marine Le Pen. De pildă, scrie Il Giornale, directorul McKinsey , firma de consultanță cu președintele francez care ar fi avut o relație strânsă. Este de notat apoi numele lui Karim Tadjeddine , un șef de la vârful companiei menționate mai sus, care a ajuns în centrul acuzațiilor referitoare la o presupusă evaziune fiscală. Asta ca să nu mai vorbim de vechii prieteni ai lui Macron din lumea mare a finanțelor.

Și cu dreapta și cu stânga extremistă?

Încercarea de a uni toate forțele împotriva lui Marine Le Pen mai are un dezavantaj. Al treilea clasat Jean Luc Mélenchon a primit aproape 22 la sută din voturi. Dacă Macron face concesii stângii, gaulliștii și conservatorii s-ar putea să se coalizeze împotriva actualului chiriaș al Elysée-ului. Dacă nu le face, e posibil ca, în ciuda liniei partidului, stânga să nu voteze automat cu Macron. O șansă mică pentru Marine Le Pen de a se impune chiar dacă profunbda criză care se profilează la oriuzont nu și-a arătat încă efectele.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola