Evenimentul Istoric > Articole online > Presa ungară, despre cei 100 de ani de la retragerea trupelor românești din Budapesta
Articole online

Presa ungară, despre cei 100 de ani de la retragerea trupelor românești din Budapesta

La 16 noiembrie 1919, Horthy intra călare în Budapesta și ținea un discurs memorabil în piața Gellert.

Unul dintre cele mai importante site-uri ale opoziției, index.hu, scrie că Horthy era deja un exponent al unei generații apuse.

Într-un moment în care oratoria era cheia succesului politic, Horthy era o figură necunoscută publicului larg din Budapesta și nu era un orator grozav.

Amiralul acuza locuitorii Budapestei că au trădat istoria de 1000 de ani și anunța că va salva țara de toți cei care nu sunt creștini și naționaliști, adică evreii, liberalii și bolșevicii.

Horthy și oamenii săi se aflau la Kenderes, în apropriere de Szolnok, de unde urmăreau evenimentele din Budapesta.

El s-a deplasat la Szeged, unde guvernul contrarevoluționar condus de Karolyi Gyula i-a cerut să preia conducerea armatei.

De teama unei dictaturi militare, Horthy a fost obligat să promită reprezentanților englezi ai Antantei că nu va face acest lucru și nici nu se va răzbuna pe reprezentanții partidelor de stânga.

Jefuit de români?

La mijlocul lunii august, Horthy ar fi ajuns pe ascuns în Budapesta, deghizat într-un angajat al căilor ferate.

S-a întâlnit cu soția sa, care i-a spus că moșia lor din Kenderes a fost jefuită de soldații români.

Sursa citată amintește că înaintea intrării în Budapesta, trupe paramilitare sub conducerea lui Hejjas Ivan au executat în pădure 36 de oameni, cei mai mulți funcționari din consiliul republicii.

Peste 1000 de oameni ar fost executați înainte și imediat după preluarea puterii de diverse grupări paramilitare. După instalarea în fruntea țării, Horthy îi grațiază pe criminali.

Versiuni diferite

În funcție de partizanatul politic actual, publicațiile din Budapesta au versiuni diferite despre retragerea trupelor românești.

În timp ce cele de dreaptă susțin că românii au plecat de teama unor încleștări sângeroase, cele de stânga avansează teoria că Horthy nu a jucat un rol semnificativ în plecarea soldaților români.

Horthy era pregătit de o înfruntare cu românii, a si discutat cu ei, însă românii nu au plecat de teama lui Horthy, ci fiindcă Antanta le-a cerut să înceapă retragerea în octombrie-noiembrie până la Tisa. Au fost negocieri lungi până la plecarea trupelor românești din Budapesta”, scrie index.hu.

Înaintea sosirii lui Horthy, o parte din trupele armatei ungare sub conducerea ofițerului Lehar Antal au intrat în Budapesta pentru a se asigura că nu va exista niciun fel de opoziție.

Peste 20.000 de oameni l-au așteptat în urale pe Horthy în Piața Gellert din Budapesta, intonându-se cântece patriotice în cinstea noului lider.

Film

Intrarea lui Horthy a fost ecranizată ulterior într-un film de 14 minute.

O copie a rămas în arhive doar fiindcă socialiștii l-au folosit pentru contrapropagandă la discursul de dreapta în perioada 1945-1989.

Fiindcă socialiștii modificaseră multe secvențe din film, anul acesta, cu ocazia centenarului, filmul a fost reconstruit în varianta inițială.

În discursurile din acea zi s-a vorbit mult despre “revoluția șobolanilor” și despre “o Ungarie creștină și mândră de la Carpați până la Marea Adriatică”.

Coroane de la ministru

Scandalul politic de săptămâna trecută a fost amplificat de faptul că fostul ministru Lazar Janos a depus o coronă de flori la mormântul lui Horthy din Kenderes.

“Acum 100 de ani, Horthy Miklos cu prietenii și aliații săi au salvat Ungaria”, a declarat fostul ministru.

Partidul Mi Hazank a cerut o statuie și declararea post-mortem a lui Horthy Miklos în calitate cetățean de onoare al orașului Budapesta.

În replică, partidele de stânga Mszp, Parbeszed și DK au anunțat că obiectivul comun pentru 2022 este eradicarea totală a horthysmului modern din Ungaria.

Cei de la Mi Hazank au acuzat că victoria candidatului opoziție la alegerile locale din Budapesta “a obligat din nou Capitala să se îmbrace în cârpe roșii”.

 

Legătura cu USR

Publicația apropiată guvernului Orban, pestisracok.hu, acuză opoziția din Ungaria de lipsă de patriotism.

“După ce săptămâna trecută l-au susținut pe candidatul român la USR-Plus, Dan Barna, în detrimentul celui maghiar, acum Fekete Gyor-Andras (n.r presedintele partidului de opoziție Momentum, partener cu USR în grupul politic Renew Europe) deplânge plecarea trupelor românești din Budapesta în 1919. Horthy Miklos a eliberat Budapesta de sub ocupația românească”, scrie sursa citată, care mai acuză opoziția că a reprezentat mereu ”interesele naționale românești”.

Registration

Aici iti poti reseta parola