Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Presa străină lăuda performațele economice ale României sub Dictatura Regală. Constituția din 27 februarie 1938
Articole online

Presa străină lăuda performațele economice ale României sub Dictatura Regală. Constituția din 27 februarie 1938

Pe 10 februarie 1938, regele României Carol al II-lea l-a demis pe Octavian Goga de la preşedinţia Consiliului de miniştri şi a constituit un guvern în frunte cu patriarhul Miron Cristea.

La 20 februarie 1938, Carol a semnat decretul de promulgare a unei noi Constituţii a României, care instaura dictatura regală şi sfârşitul regimului parlamentar.

Constituţia (Constituţiunea din 1938) a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice.

Noua Constituţie a României va fi promulgată la 27 februarie 1938.

„În afară de eventualitatea unui război, România este o țară cu stabilitate tot mai mare.

De când M.S. Regele Carol al II-lea a introdus, acum un an, noul regim, domnul Mitiță Constantinescu, sub îndrumarea Suveranului său, a reușit prin negocieri abile cu țările străine, să transforme o balanță comercială nefavorabilă într-o balanță tot mai îmbunătățită.

În martie 1938, când dl. Mitiță Constantinescu (foto) a venit în fruntea Ministerului Economiei Naționale, importul românesc întrecea exportul cu 229 milioane lei. Următoarele șase luni arată resușita sforțărilor sale. Simplificarea prevederilor valutare, atât pentru producător cât și pentru exportator, a contribuit la această îmbunătățire.

Astfel, după semnarea acordului anglo-român din septembrie 1938, guvernul român a lăsat liberă o cotă de 60 la sută din devizele încasate pentru tot felul de produse exportate, cu excepția produselor petrolifere. Industriașii români au putut avea în felul acesta devizele necesare pentru cumpărarea de materii prime din Anglia.

Dl. Mitiță Constantinescu speră că va putea convinge pe importatorii britanici de produse petrolifere să cumpere mai mult din România, acordându-le anumite avantaje pentru această supra-cotă.

Prin reorganizarea Camerelor de Comerț s-a stabilit o mai strânsă cooperare între guvernul român și producător. Societățile cooperatiste au luat un nou avânt. Banca Națională a acordat de curând acestor cooperative credite importante.

Dl. Mitiță Constantinescu a reorganizat cu totul baza economică și industrială a vieții naționale. S-au făcut sforțări pentru lichidarea rezervei de grâu din 1938, s-a reorganizat industria de petrol și a gazelor industriale, exploatarea minieră a fost pusă pe baze noi, s-a întocmit un nou cod industrial și comercial, s-au creat noi industrii, s-a reorganizat Ministerul Economiei Naționale, s-a sporit creditul în vederea scăderii prețurilor și au fost coordonate diferitele departamente economice”, nota revista economico-financiară „Business News and Financial Digest” din 13 februarie 1939.

„Financial Times” din 16 ianuarie 1939 scria despre progresul agriculturii noastre din ultimii ani, explicându-l prin ajutorul dat populației rurale și introducerea sistemului primelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola