Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Presa bulgară despre Dobrogea şi cea austriacă despre o caravană de țigani la 1935
Articole online

Presa bulgară despre Dobrogea şi cea austriacă despre o caravană de țigani la 1935

„Obiectele discuţiilor se refereau la chestiunea traiului în comun al autohtonilor şi coloniştilor, o chestiune ce a provocat atâtea dezordini.

Prefectul de Silistra a avut curajul de a prezenta în faţa conferinţei toate conflictele provocate între autohtoni şi colonişti, din cauza lipsei de apă, întreţinerea puţurilor şi chestiunile păşunatului, a cadastrului şi şcolilor de la sate.

Însă cea mai mare atenţie s-a dat privilegiilor ce şi-a rezervat statul pentru cumpărarea pământurilor emigraţilor turci, aceste pământuri constituind un total de 120.000 hectare distribuite coloniştilor.

Unul dintre prefecţii prezenţi a sugerat ideea de a permite acestor din urmă să cumpere parcele de 50 hectare pentru o mai bună asigurare a traiului lor”.

Autorul articolului, dr. I.S.P., observa că ceea ce este necesar pentru ţăranul român trebuie să fie asemenea pentru oricare alt ţăran al provinciei, care sunt în faţa legii cetăţeni egali, şi conchidea: „Însă, se pare că această chestiune nu s-a pus în discuţie”.

Ziarul austriac LINZER VOLKSBLATT din 28 septembrie acelaşi an publicase, sub titlul “Imagini din România”, un articol în care făcea o romantică descriere a podgorenilor din Odobeşti şi a unui cules de vii.

Mai departe autorul evoca o caravană de ţigani şi prezenta o duminică la sat.

Primele două capitole se sfârşeau cu câte o trăsătură sumbră. Pândarul unei vii trage cu puşca într-un ţăran venit să fure struguri. Ţiganii sunt bătuţi de o patrulă de jandarmi. Numai „duminica la sat” sfârşeşte idilic şi patriarhal.

“Construirea noii şosele Oradea-Bucureşti-Constanţa va ajuta foarte mult la punerea în valoare a frumuseţilor României.

În Bucovina, noua şosea pe vârful Rarăului va face şi mai atrăgătoare regiunea Dornei. Vatra Dornei este, dealtfel, o localitate balneară renumită, vizitată nu numai de români, ci şi de numeroşi cehoslovaci, poloni şi austrieci”, consemna NEUE FREIE PRESSE din 3 octombrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola