Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Preotul Gheorghe Cotenescu, secretar al lui Nicolae Iorga și profesor a doi patriarhi, torturat de faimosul căpitan Cârnu de la Securitatea Pitești
Articole online

Preotul Gheorghe Cotenescu, secretar al lui Nicolae Iorga și profesor a doi patriarhi, torturat de faimosul căpitan Cârnu de la Securitatea Pitești

– Ați fost prea nedrept cu noi, domnule căpitan, interveni și preotul Mușatescu, fratele scriitorului. Cum vă închipuiți că voi minți în fața instanței.

Enoriașii mei care încă mai păstrează credința în dreptatea divină vor mai avea încredere în păstorul lor duhovnicesc?

– Eu v-am făcut atenți. Nu vă jucați cu focul. Hai urcați.

– Mișcă-te, strigă locotenentul major Târziu, împingând din spate pe bătrânul învățător din Nucșoara, Ion Arnăuțoiu.

– Ai putea să fii mai milos cu nepuțința unui bătrân, și dumneata vei ajunge la asemnea vârstă. Nu știu cum te-ai simți dacă te-ar brutaliza de maniera în care te comporți azi, îl înfruntă bătrânul.

– Lasă-i să urce în voie, interveni împăciuitor căpitanul. N-avem nici o grabă.

De-acum nu ne mai aparțin.

Un vot de blam dat organelor de Securitate, care, în ciuda atâtor incursiuni, nu reușiseră să captureze nici unul din cei fugiți în munți, dar pierduseră în lupte câteva cadre.

Urcară toți. Lipseau treisprezece din lot (34 din 47 – precizare R.P.). Printre cei absenți figurau: colonelul, frații Purnichescu, frații Arnăuțoiu, căpitanul Ion Andreescu, Longin Predoiu, Mitică Purnichi”. (pag. 87-88).

„22 februarie 1950. Din nou în strada Uranus. Enescu îi mărturisi că trecuse și el prin supliciile politrucului Marina.

În celula lui se petrecuse un eveniment grav, poate ieșit din comun.

Traian Geagu a fost scos și n-a mai apărut în lot.

Căpitanul îl avertizase pe Enescu că dacă nu va semna declarația așa cum a ticluit-o el îl va face înger ca pe Geagu.

O afirmație care devenise realitate.

Bărbatul care putea ucide un om cu-o singură lovitură de pumn fusese împușcat.

Securitatea nu i-a iertat aventura de la primăria satului (Isvoarele din jud. Dâmbovița – precizare R.P.) cu urmări tragice.

Căpitanul l-a dus în lanțuri și cătușe la marginea satului și fără nicio reținere l-a împușcat sub pretextul unei tentative de evadare de sub escortă (pe 4 februarie 1950 – precizare R.P.).

Prizonierul în lanțuri și cătușe cutezase să evadeze, ce înscenare grosolană. Cine putea crede asemenea ticăloșie. I-au dezlegat lanțurile și cătușele și l-au predat familiei pentru înhumare.

Era o demonstrație de intimidare pentru cei care ar mai cuteza să se confrunte cu organele de Securitate

(în același mod terorist l-a asasinat căpitanul Cârnu anterior și pe profesorul Apostol Dumitru, conducătorul unei alte „bande de partizani” din județul Argeș – precizare R.P.).

Cele 33 de chipuri palide aflate în lanțuri și înghesuite în boxe (în clădirea anexă a Palatului Justiției – precizare R.P.), cu ochii ascunși în orbitele

întunecate și cu cearcăne vinete în jurul lor, cu pomeții obrajilor supți, păreau mai extenuate decât la prima înfățișare.

Unul din ei fusese șters de pe listă, ancheta avusese grijă să-l împuște ca pe-un câine la marginea șanțului. Traian Geagu nu mai figura printre ei”. (pag. 112 și 116).

Citește mai mult AICI

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola